webfejlesztés

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között, mindenképp olvasd el!

,,WordPress vagy egyedi fejlesztésű weboldal?”– hangzik el többször a kérdés. Ebben a témában nem lehet általános érvényességgel bíró választ adni, mert ahány megkérdezett szakember, annyi válasz.

Éppen ezért a cikkben nem fogunk tudni általános konklúziót vonni, hiszen mind a WordPress alapú, és mind az egyedi fejlesztésű weboldalaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A cikk során végigvesszük az egyik oldal és a másik oldal melletti prókat és kontrákat.

Mi az a WordPress?

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS), amely hozzáadható bővítményeivel és letölthető témáival lehetővé teszi, hogy egy rövid betanulás után szinte bárki képes legyen kattintgatva elkészíteni saját weboldalát.

A WordPress feltelepítése után pár perccel már van is egy működő weboldalunk, amellyel csak annyi dolgunk van, hogy letöltsük a számunkra nélkülözhetetlen funkciókat kínáló bővítményeket.

Ám amennyire egyszerűen hangzik, olyan bonyolulttá tud válni egy nem hozzáértő kezében, így vannak olyan esetek, amikor egy WordPress oldal elkészítését is érdemes kiszerveznünk egy hozzáértő cég kezébe, hogy a weboldal valóban olyan legyen amilyet megálmodtunk.

Mit nevezünk egyedi fejlesztésnek?

Egyedi fejlesztésűnek nevezzük azokat a weboldalakat, amelyek elkészítéséhez nem használtak CMS rendszert, például WordPress-t. Ezeket az oldalakat konkrétan (közel) a nulláról építették fel, kódolva.

Azaz itt nem használnak egy olyan rendszert, mint a WordPress, amely egy gyors telepítés után már egy működő weboldalt garantál. Ezeket az oldalakat olyan webprogramozók készítik, akik évekig tanulták a webfejlesztés technikáját és/vagy dolgoztak a szakmában.

Így, bár mi is nekiállhatunk weboldalt programozni – ha van pár évünk beletanulni a szakmába –, de az esetek 95%-ában az egyedi fejlesztésű weboldalakat cégek fejlesztik.

A WordPress előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • ingyenesen készíthetünk weboldalt vele (ha magunk csináljuk)
 • egyszerű használni, hiszen rengeteg tutorial érhető el hozzá
 • rengeteg bővítményt kínálnak, amelynek hála szinte semmit sem kell külön lefejlesztetnünk egy programozóval
 • rengeteg téma tölthető le, amellyel személyre szabhatjuk a weboldalunk kinézetét
 • a bővítményeknek hála a SEO is könnyen megoldható
 • olcsóbb fejlesztési költségek (ha szakembert fogadunk)
 • gyors fejlesztés
 • ha fejlesztőt kell cserélni, akkor könnyen áttudja venni az előző oldal fejlesztését, hiszen minden WordPress weboldal felépítése, működése megegyezik

Hátrányok:

 • mivel rengeteg bővítmény érhető el hozzá, könnyű túlzásba esni, amelynek hála nagyon be tud lassulni a weboldal működése
 • mivel előregyártott sablonok vannak, így nehéz egyedien kinézni
 • oda kell figyelni a naprakészen tartással, hiszen bármelyik bővítményben, témában találhatnak sebezhetőséget, amelyet azonnal frissíteni kell
 • ha nem értünk nagyon jól a WordPress-hez, akkor a nagy szabadságnak hála könnyen elállíthatunk, elronthatunk fontos dolgokat

Az egyedi fejlesztés előnyei és hátrányai

Előnyök:

 • egyedibb kinézet, egyedibb funkciók
 • egy egyedi fejlesztésű weboldal sebessége általában gyorsabb, mert csak azt tartalmazza a weboldal, amire feltétlenül szükségünk van
 • ha valóban szakértők készítették az egyedi weboldalt, akkor biztonságosabbnak kell lennie, mint egy WordPress-es társának, hiszen nincsenek külsős fejlesztőktől származó (folyamatosan frissülő) bővítmények, amelyekbe olykor-olykor becsúszik egy-egy biztonsági rés

Hátrányok:

 • a fejlesztés drágább és időigényesebb, mint egy WordPress oldal esetében
 • nehezebb és drágább a bővíthetőség, hiszen nincsenek előregyártott bővítmények, amelyeket egy kattintással telepíteni tudunk
 • sokkal nehezebb teljesen megújítani a weboldal kinézetét
 • sokkal nehezebb a keresőoptimalizálás
 • ha fejlesztőt kell cserélni, akkor nagyon nehéz lesz a váltás, hiszen az új fejlesztőnek időbe telik mire megérti az előző fejlesztő kódját

Mi alapján döntsem el, hogy nekem egyedi fejlesztésre vagy WordPress-re van szükségem?

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy neked egy egyedi fejlesztésű vagy egyWordPress alapú weboldalra van szükséged, ahhoz mérlegelned kell pár dolgot.

Először is vizsgáld meg azt, hogy azok a funkciók, amikre szükséged van, azok elérhetőek-e már bővítmény formájában a WordPress-hez vagy sem. Amennyiben igen, akkor valószínűleg teljesen fölösleges még egyszer lefejlesztetni egy webfejlesztővel, hiszen egy egyedi funkció lefejlesztése jelentősen megnöveli a költségeket.

Amennyiben nem elérhető az általad kívánt funkció, akkor vagy kénytelen leszel kompromisszumokat kötni és kihagyni egy-két kevésbé fontos funkciót vagy pedig marad az egyedi fejlesztésű weboldal.

A következő szempont, ami akár az első és legfontosabb is lehetne, az a költségkeret. Tisztában kell lennünk azzal, hogy egy egyedi weboldal általában nagyságrendekkel több pénzbe kerül, mint egy WordPress alapú. Ezért már az elején el kell döntenünk, hogy számunkra belefér-e a büdzsébe az, hogy többet költsünk a weboldalunk elkészítésére a szükséges minimumnál.

Ha nem vagyunk teljes mértékig biztosak a vállalkozásunkban (amennyiben egy új, most induló vállalkozásról van szó), akkor érdemes az elején minél kevesebbet költenünk a weboldal létrehozására és a fennmaradó összeget inkább valami fontosabbra költeni, például a marketingre. Ha már stabilan üzemel a vállalkozásunk, akkor ráérünk fejleszteni a weboldalunkat.

A következő szempont a karbantartás. Egy összetettebb WordPress oldal esetében már igen komoly energiákat emészt fel a weboldal karbantartása, például a bővítmények naprakészen tartása. Ha ezekhez értünk, mert már foglalkoztunk WordPress oldallal vagy gyorsan tanulunk, akkor nincs gond, hiszen magunk is meg tudjuk oldani.

De amennyiben nem vagyunk túl jártasak a témában, akkor arra is számítanunk kell, hogy lesznek havi költségei egy WordPress weboldal karbantartásának, míg egy egyedi weboldal esetében nem nagyon kell törődni a karbantartással, hiszen nincsenek olyan beépülő modulok, amelyek napról-napra frissülnek.

Továbbá rendkívül fontos a rendelkezésre álló idő mennyisége. Amennyiben ráérsz, hogy lefejlesszenek neked egy teljesen egyedi weboldalt, amely akár több hónap is lehet, akkor nem gond a kivárása. Viszont, ha máról holnapra kellene (persze túlzok), akkor felejtsd el az egyedi fejlesztést, ellenben egy WordPress weboldalt valóban el lehet készíteni szűkös határidőn belül.

Egyedi, speciális szempont a biztonság, hiszen a WordPress oldalakat is rendkívül biztonságossá lehet tenni, ha egy hozzáértő csapat készíti, egy webshop nyugodtan üzemelhet WordPress alapokon, de ha a weboldalunkon kiemeltképp érzékeny adatokat kezelünk, akkor érdemesebb a saját fejlesztésű weboldal mellett lerakni a voksunkat.

Összegzés

Bár azt ígértem, hogy nem fogunk végső eredményt hirdetni a két megoldás között, de úgy gondolom, hogy pár mondatban mindenképp érdemes összefoglalni, hogy kinek melyik megoldás ajánlott.

Ha az anyagi kereteid és a határidők szűkösek, de hajlandó vagy kompromisszumokat kötni, akkor valószínűleg elegendő egy WordPress weboldal számodra. Amennyiben valami nagyon komplex funkcionalitással rendelkező weboldalt szeretnél és mindennél fontosabb a biztonság, illetve nem akadály a pénz és időd is van, akkor mindenképp érdemes egy egyedi fejlesztésű weboldalt készíttetned.

Kép forrása: Pixabay.com