WordPress honlap gyorsítótárazása egyszerűen

Szerző: | okt 25, 2017

fastestcache

A WordPress gyorsításáról szóló írásomban végigvettem, melyek azok a tényezők melyek lassíthatják a weboldalt, hogyan mérheted a honlap teljesítményét, valamint milyen megoldások léteznek az oldal gyorsítására. Az egyik legfontosabb feladat a gyorsítótárazás beállítása, mellyel most részletesebben fogok foglalkozni.

Miért fontos a gyorsítótárazás, mire jó?

Használd ki a böngésző gyorsítótárazását! Szól a Google PageSpeed Insights intelme. De mi is az a gyorsítótárazás, és miért jó?

A gyorsítótárazással azt lehet megadni, hogy az oldal azon elemei, melyek nem változnak állandóan (statikusak), mennyi ideig tárolódjanak a böngésző gyorsítótárában.

A gyorsítótárazás azért fontos, mert így a tárolt elemeket, nem kell újra és újra letölteni, minden alkalommal, amikor megnézed az adott weboldalt, így sokkal gyorsabb lesz az oldal. A gyorsítótárazás a honlap saját fájljaira vonatkozik, így érdemes minél kevesebb külső forrásból érkező fájlt használni.

Külső forrásból származó fájlokat használnak a Google szolgáltatásai (Google Analytics, Google Adsense, Google Font), egyes bővítmények (pl. Jetpack, Share Buttons by E-mailit), valamint a közösségi oldalak gombjai, bővítményei(Facebook doboz, Like gomb stb.).

Ezek közül a Google Analytics működéséhez szükséges JS fájl gyorsítótárazható egy apró kis trükkel, a Jetpack-hez tartozó devicepx-jetpack.js pedig betölthető késleltetve.

A gyorsítótárazás beállításához telepíteni kell egy cache bővítményt. Jó párat kipróbáltam a WordPress-es cache bővítmények közül, mire eljutottam a WP Fastest Cache-ig. Kigyűjtöttem az 5 legnépszerűbb bővítményt, melyek közül a W3 Total Cache-ről vannak igazán élénk emlékeim, így erről kicsit részletesebben is írok majd.

WordPress Cache bővítmények

1. W3 Total Cache

1 millió feletti aktív telepítéssel rendelkező bővítmény, melyet legutóbb 3 hónapja frissítettek a fejlesztők. Az átlagos értékelése 4.3, ami nem rossz, de lehetne jobb is.

Funkciókban bővelkedő okos bővítmény, ami a kezdő felhasználók számára elrettentő lehet, mivel a sok funkcióhoz rengeteg beállítási lehetőség tartozik. A betöltési idő hatékonyan csökkenthető vele, azonban, az én tapasztalatom az, hogy ennek ellenére az első byte letöltéséig eltelt időt (time to first byte) megnöveli, ami nem jó dolog.

A másik problémám ezzel a bővítménnyel, hogy úgy tapasztaltam, hogy nagyon „fogja” a WordPress adminisztrációs felületét, lassúvá válik tőle. Amikor kikapcsoltam és töröltem a bővítményt, utána mindig azt tapasztaltam, hogy gyorsabbá vált az adminisztrációs felület.

2. WP Super Cache

Szintén 1 millió aktív telepítéssel rendelkezik, az utolsó frissítés kevesebb, mint egy napja történt. Az átlagos értékelése szintén 4.3, ami azonban feltűnő, hogy kis túlzással vagy nagyon jó (5), vagy nagyon rossz (1) értékelést kap, még a jó (4) értékelések száma, ami számottevő. Engem ez kicsit elbizonytalanít.

3. WP Fastest Cache

A WP Fastest Cache-t telepítők tábora kisebb, mint az előző két bővítményé, azonban, még így is jelentős, 200 000 feletti aktív telepítéssel bír, valamint 4.8-as átlagos értékeléssel, ami a legjobb érték a népszerű cache bővítmények között. Rendszeresen frissítik, a legutóbbi frissítést kevesebb, mint egy napja töltötték fel a fejlesztők.

A népszerűsége úgy gondolom, hogy nem alaptalan, és örömmel látom, hogy egyre többen használják, ugyanis kiemelkedően jó teljesítményt nyújt, nem lassítja az adminisztrációs felületet, nem növeli a time to first byte értékét, és nem utolsó sorban, nagyon egyszerűen és gyorsan beállítható.

Átlag felhasználóként, aki egy egyszerű WordPress-es weboldalt, vagy blogot működtet, semmilyen hátrányt nem fogsz szenvedni, ha ezt a bővítményt használod, azonban, ha MultiSite-od van (egy admin felületről kezelsz, több WordPress-es oldalt), akkor ez a bővítmény sajnos felejtős, ugyanis nem támogatja jelenleg a MultiSite-ot.

4. WP Comet Cache

50 000 feletti aktív telepítéssel rendelkező, kevésbé ismert Cache bővítmény, figyelemre méltó 4.7-es átlagos értékeléssel. Utoljára 3 hete frissítették, ami egyáltalán nem rossz. A felülete nagyon egyszerű, mellyel akár telepítés nélkül is megismerkedhetsz, ugyanis az összes funkcióról van kép a WP Comet Cache WordPress bővítmény oldalán.

5. Hyper Cache

A végére a Hyper Cache-t hagytam, mely szintén az 50 000 telepítés feletti bővítmények táborát erősíti, átlagos értékelése 4.5. Utoljára 10 hónapja frissítették, ez rossz pont. A felülete egyszerű és a beállítási lehetőségekről képernyőkép is szerepel a bővítmény adatlapján, ha a telepítés előtt megismerkednél vele.

WP Fastest Cache telepítése és beállítása

Az ismertebb Cache bővítmények bemutatása után, a WP Fastest Cache telepítésével és beállításával ismertetlek meg.

A bővítmény telepítésére kétféle lehetőséged van:

 • Az egyik, hogy letöltöd a telepítő csomagot a Bővítmény könyvtárból, majd pedig feltöltöd a Bővítmények–>Új hozzáadása menüben a Bővítmény feltöltésére kattintva.
 • A másik lehetőség, hogy a Bővítmények–>Új hozzáadása menüben beírod a keresőbe, hogy WP Fastest Cache én innen telepíted, majd aktiválod a bővítményt.

A bővítmény bekapcsolása után, baloldalon, valamint a lap tetején is megjelenik egy gepárd ikon. Az oldalsávban lévő ikonra kattintva lehet előhozni a bővítmény beállításait, a lap tetején lévő ikonra mutatva, pedig a cache törlése (Delete cache), valamint a cache és csökkentett méretű css/js fájlok törlése (Delete Cache and Minified CSS/JS) lehetőségek jelennek meg.

WP Fastest Cache

A WP Fastest Cache beállítása

A beállítások közül a világosszürkével szedett lehetőségek csak a fizetős verzióban érhetők el, ezeket nem tudod aktiválni. A választható funkciók közül az alábbiakat kell kipipálni:

 • Cache System (enable): engedélyeztük a gyorsítótárazást
 • Preload: az oldalak gyorsítótárazása automatikusan történik, nem akkor amikor először megjelennek egy látogató számára (a felugró ablakban megjelenő érték megfelelő, nem kell átállítani)
 • New Post: a gyorsítótár törlődik új bejegyzés vagy oldal közzétételekor (a felugró ablakban a Clear All Cache lehetőség legyen kipipálva)
 • Update Post: a gyorsítótár törlődik bejegyzés vagy oldal frissítésekor (a felugró ablakban a Clear All Cache lehetőség legyen kipipálva)
 • Gzip: bekapcsolja a Gzip tömörítést, így a szerveren lévő alkalmazás, tömöríti a fájlokat, így csökkentve a méretüket
 • Browser Caching: bekapcsolja a böngésző gyorsítótárazását, így a visszatérő látogatók számára gyorsabb lesz a weboldal böngészése

Ezekre feladatokra az Autoptimizet használom, mert jobb eredmény érhető el vele:

 • Minify HTML: csökkenti az oldal méretét
 • Minify CSS: csökkenti a CSS fájlok méretét
 • Combine CSS: összevonja a CSS fájlokat egy fájllá, így csökkenti a lekérések számát
 • Combine JS: összevonja a JS fájlokat egy fájllá, így csökkenti a lekérések számát

A Delete Cache fülön lehet manuálisan törölni a gyorsítótárat, itt ugyanazok a funkciók érhetők el, mint az oldal tetején a gepárd ikonra mutatva a WPFC feliratnál. A következő 3 fül, csak a fizetős változatban használható.

Az Exlude fülön lehet beállítani kivételeket, pl. olyan js és css fájlokat, amelyekre nem szeretnéd alkalmazni a gyorsítótárazást. Ezt a funkciót nem szoktam használni, ahogy a CDN (Content Delivery Network) fülön lévő lehetőségeket sem.

A CDN lényege, hogy a statikus tartalmakat olyan szerver szolgálja ki, melyet direkt erre a feladatra optimalizálnak, ilyen szolgáltatást nyújt pl. a CloudFlare, vagy a MaxCDN. A lekérések egy részét ez a szerver szolgálja ki, a többit pedig a tárhely szolgáltató szervere, így az oldal betöltése gyorsabb lesz.

Amikor beállítottál mindent, nincs más hátra, mint a Submit gombra kattintani, és kész is. A gyorsítótárat akkor szoktam kézzel törölni, amikor komolyan változtatást végzek például az oldal külsején. Így a törlés után, biztos az aktuális változatot látom.

Ha hasznos volt számodra az írásom, tarts velem legközelebb is, akkor az Autoptimize beállítását fogom részletesen bemutatni.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link