Sok képet használsz a weboldaladon? Így optimalizálhatod őket!

Szerző: | nov 6, 2017

shortpixel

Képek nélkül a weboldal egy üres váz, egy jól megválasztott, jó minőségű és témába vágó kép rengeteget javít a weboldal külsején. A képek további előnye, hogy a bejegyzésben elhelyezve a szövegre irányítják az olvasó figyelmét, olvasásra ösztönöznek és illusztrálják a tartalmat.

A látványos képi megoldások, mint amilyenek a fejlécek és sliderek, valamint a bejegyzésekben elhelyezett képek jelentősen megnövelhetik a weboldal méretét, növelik a lekérések számát, így lassítva a honlapot. A képeket emiatt optimalizálni kell, erre különféle módszerek és bővítmények  állnak rendelkezése.

A képek optimalizálásánál az egyik feladat a kép méretének csökkentése, a másik pedig a weboldal betöltésekor letöltött képek számának csökkentése.

A kép méretének csökkentése

A képek méretének optimalizálásánál nagy segítség, ha nem használsz, az indokolnál nagyobb képeket. Miért használnál egy 1400×900-as képet, ha a bejegyzésben, egy 600×400-as is elég? A kisebb felbontású kép, már tömörítés nélkül is jóval kisebb fájlméretű, mint a nagyobb felbontású változata.

Ha meg van a megfelelő felbontású kép, annak mérete tovább csökkenthető a veszteségmentes és a veszteséges tömörítés segítségével, ennek lényege, hogy a kép minősége nem romlik, a felbontása nem változik, a fájlméret viszont kisebb lesz.

Képtömörítő bővítmények

Erre vannak különböző bővítmények, melyek a kép feltöltésekor végzik el a műveletet, és a már feltöltött képeket is tömöríteni lehet velük. A Smush it és Kraken.io bővítmények korlátozásokat tartalmaznak. A Smush it ráadásul lassan is dolgozik.

EWWW Image Optimizer

ewww

Az EWWW Image Optimizer jó megoldás, azonban, előfordulhat, hogy nem végzi el a tömörítést, ha a tárhely szolgáltatónál nincs aktiválva a jpegtran (Erre a tömörítés futtatásakor a jpegtran is missing felirat figyelmeztet. Ilyenkor bár dolgozik a bővítmény, mégsem történik meg a tömörítés).

A beállítások egy része korlátozva van az ingyenes verzióban, pl. jpeg esetében nem választható veszteséges tömörítés, csak veszteségmentes, de az ingyenes és valamennyire korlátozott megoldások között ezt a bővítményt tartom a legjobbnak.

Shortpixel

shortpixel

A képtömörítő bővítmények közül a Shortpixelt próbáltam még, ami nagyon hatékonyan dolgozik, viszont az ingyenes verziója erősen korlátozza a tömöríthető képek számát (100 kép, de a 100 képbe beleszámítanak a különböző méretű thumbnail képek is). Ha nem jelent számodra problémát, hogy fizess azért, hogy jóval nagyobb mennyiségű képet tömöríthess, akkor a Shortpixel jó megoldás lehet.

Online képtömörítő alkalmazások

Kraken.io

kraken

Egy másik megoldás a Kraken.io online felülete, ahova kötegelve (nem egyesével) is feltöltheted a képeket. A képek feltöltése előtt válaszd ki a lossless (veszteségmentes) lehetőséget, ha befejeződött a tömörítés, akkor a Download all Kraked Files-ra kattintva töltheted le a képeket tartalmazó zip fájlt.

Ha csak egy képet töltöttél fel, akkor a Download File-ra, kell klikkelni, ekkor megjelenik új böngésző lapfülön a kép, amit jobb egérgomb, kép mentése másként paranccsal tudsz menteni. Ingyenes használat esetén, 1Mb-nél nagyobb fájlt nem tudsz feltölteni.

Optimizilla

optimizilla

Az online megoldások közül nekem az Optimizilla vált be a legjobban. Ennél az oldalnál nincs feltöltési korlát, nagyon hatékonyan dolgozik és egy skála segítségével is szabályozható a képminőség, a képek letöltése pedig nagyon egyszerű.

A képek késleltetett betöltése

A3 Lazy Load

a3lazy

Alap esetben a weboldal betöltésekor, az oldalon található összes kép letöltődik. Ez rontja a weboldal sebességét. Az A3 Lazy Load nevű WordPress bővítmény segítségével, egyszerűen be tudod állítani, hogy csak azok a képek töltődjenek le, amelyek, a hajtás felett vannak, tehát az oldal betöltésekor fogadják az olvasót. A többi kép ebben az esetben, akkor töltődik le, amikor az olvasó odaér a görgetésben.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link