Milyen tényezők lassítják a weboldal betöltődését?

Szerző: | okt 15, 2017

webpagetest

Ha ezt a bejegyzést olvasod, az azt jelenti, hogy te is felismerted már a weboldal gyorsaságának fontosságát és szeretnél megoldást találni a problémádra. Ahhoz, hogy megoldást találj, először meg kell ismerned melyek azok a tényezők, amelyek lelassíthatják a weboldalad. Ezeket fogom ma bemutatni, a későbbiekben pedig tesztelő eszközöket, amelyekkel tesztelheted és elemezheted a honlapod teljesítményét.

Lekérések száma, lekért fájlok száma és mérete

Amikor megnyitsz a böngésződben egy weboldalt, akkor lekéréseket küldesz a szerver felé, hogy betöltődjön a weboldal. A lekérések során azokat a fájlokat kéred le, melyek a weboldalt alkotják.

Milyen fájlok lehetnek ezek:

  • JS fájlok
  • CSS fájlok
  • HTML fájlok
  • Betűtípus (font)
  • Képek

Ha ezekből a fájlokból túl sok van és/vagy túl nagy a méretűk, akkor nagyon sok lekérés szükséges a weboldal teljes betöltéséhez, ennek az a következménye, hogy a honlap lassú lesz, a betöltési idő pedig nagy. A cél tehát az, hogy a felsorolt fájlok számát és méretét csökkentsd, így kevesebb lekérésre lesz szükség és a weboldal is gyorsabb lesz.

Külső forrásból lekért fájlok

Itt említeném meg a külső forrásból betöltődő fájlokat, melyek számát érdemes minimálisra csökkenteni. Vannak persze esetek, amikor kikerülhetetlen (pl. Google Adsense, Facebook doboz, Facebook like gomb stb.) a használatuk, de esetenként elkerülhető.

A Google Analytics JS fájlja például egyszerűen gyorsítótárazható. Az is sokat lendít a dolgon, ha a képeket a saját tárhelyedre töltöd fel, és nem egy másik oldalról szúrod be a bejegyzésbe.

Szerver válaszidő

A honlap betöltése során, nem elhanyagolható tényező a szerver válaszideje sem, ami konyhanyelvre lefordítva annyit tesz, hogy milyen gyorsan szolgálja ki a szerver a lekéréseket. Minél gyorsabb a szerver, minél alacsonyabb a válaszideje, annál gyorsabb a weboldal betöltése.

Elavult tartalomkezelő rendszer és vagy/bővítmény, „teleszemetelt” túl nagy adatbázis

Lassíthatja az oldal betöltődését még néhány „motorháztető alatti” dolog, ilyen a túl nagy adatbázis, amely elavult és felesleges információkat tartalmaz, a nem frissített, vagy eleve rosszul megírt bővítmények, a nem frissített tartalomkezelő rendszer (Joomla, WordPress).

Hibás linkek

A weboldalon belül pl. bejegyzésekben elhelyezett linkek nagyon hasznosak. Segítik az olvasók számára a navigációt, így több időt tölthetnek a weboldalon és a belső linképítéshez is elengedhetetlenek. A hibás linkek, amelyek nem létező oldalra visznek, igaz nem lassítják le az oldalt, de a felhasználói élményt rontják. Ugye milyen bosszantó, ha rákattintasz valamire, és egy hibaoldalra visz a link? Érdemes néha lefuttatni egy belső link ellenőrző bővítményt.

A használt sablon

Előfordulnak olyan esetek is, amikor az oldal külsejét adó sablon felelős a weboldal lassúságáért, ezért sablon választáskor érdemes azok közül a sablonok közül választani, amelyek sebesség optimalizáltak.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link