linképítés

Linképítés: Így válassz linképítési szolgáltatást!

A linképítés egy olyan területe a keresőoptimalizálásnak, amit itthon kevesen végeznek igazán magas színvonalon, azonban töménytelen mennyiségű ajánlatot találsz a Google-ben kutatva. Ebből a kínálatból, nem könnyű kiszűrni az igazán eredményes és biztonságos szolgáltatásokat.

Ebben a bejegyzésben bemutatom röviden, miért végzünk linképítést, milyen linképítési módszerek ismertek, valamint, hogy mi jellemző a tényleg eredményes és prémium minőségű linképítési szolgáltatásokra.

Először kezdjük az alapokkal, mi is az a keresőoptimalizálás és a linképítés.

Mi a keresőoptimalizálás (SEO), és miért végezzük?

A SEO rövidítés a Search Engine Optimization (keresőmotor optimalizálás) kifejezésből ered. A keresőoptimalizálás elsődleges célja, hogy a keresőmotorok találati listáján minél előkelőbb helyet, ezáltal pedig egyre több látogatót szerezz. A legelterjedtebb keresőmotor a Google, így lényegében az a cél, hogy a Google találati listáján egyre előrébb kerülj.

A keresőoptimalizálás alapja egy keresőbarát weboldal, mely stabil alapot jelent a további SEO feladatokhoz, a tartalomíráshoz és linképítéshez.

A jó helyezések eléréséhez, nélkülözhetetlen a tartalomfejlesztés (a kulcsszókutatás során meghatározott kulcsszavakra írt minőségi tartalmak elkészítése), valamint az oldal hitelességének növelése, azaz a linképítés.

A linképítés célja és módszerei

A Google rangsorolásának egyik meghatározó szempontja, hogy egy honlapra, mennyi weboldal hivatkozik és milyen módon. Az erős, releváns és látogatott weblapokról kapott linkek fokozatosan erősítik a honlapodat, ami a találati listán is egyre előrébb visz majd.

Linkeket szerezhetsz teljesen természetes úton és linképítéssel is. Ha például van egy nagyon jó szakmai cikked, amit forrásként más weboldalak maguktól belinkelnek a saját cikkükbe az egy teljesen természetes linkszerzés, nem tettél érte semmit a tartalomíráson kívül, nem fizettél érte.

A linképítés egy aktív tevékenység, mely során más weboldalakról szerzünk linkeket. A linképítés az évek során változáson ment keresztül, a régi módszerek ma már nem működnek, az így szerzett linkek nem bírnak igazi erővel, értékkel a Google szemében.

A továbbiakban röviden bemutatom a régebbi, ma már elavult linképítési módszereket, valamint azokat is melyekkel jelenleg is találkozhatsz.

Linképítés régen

A linképítés régen tulajdonképpen a tömeges, de értéktelen linkek szerzéséről szólt. Ilyen linkeket lehetett szerezni a különböző linkfarm oldalakról, linkkatalógusokból, de ide lehet sorolni a fórum linkeket, valamint a weboldalak egymásba linkelését is.

Utóbbi megoldás kedvelt eszköz volt az ügynökségek körében. Ennek a módszernek a lényege, hogy az ügyfelek oldalain létrehoztak egy partnerek aloldalt, amire belinkelték a többi ügyfelet. Pl. egy vízvezeték-szerelő oldalára egy fogorvosi rendelőt.

Könnyű belátni, hogy ez semmilyen relevanciával és értékkel nem rendelkező link, azonban így viszonylag egyszerű volt sok linket szerezni, és tulajdonképpen egy saját weboldal linkhálózatot építeni.

A katalógus linképítés az, ami talán egy laikusnak is elsőként beugrik, ha azt hallja, hogy linképítés. Évekkel ezelőtt több száz ilyen katalógus létezett, ahova egy rövidke leírással, vagy akár leírás nélkül is be lehetett küldeni a weboldalt, amit aztán az oldal szerkesztője elbírált és kihelyezett. A legismertebb ilyen katalógus a lap.hu, ami jelenleg is létezik.

Ma már ez a módszer is szinte megszűnt létezni, egy-két aktív katalógus maradt csak a többi szép fokozatosan eltűnt. Lényegében a katalógusos linképítés helyét vette át a privát blog hálózatokkal történő linképítés, melyről a továbbiakban részletesen olvashatsz.

„Prémium linképítés”, ami valójában nem az

Nagyon gyakran találkozhatsz a prémium linképítés, PR cikkes linképítés kifejezésekkel. Ezek nagyon szép, hangzatos elnevezések, a baj az, hogy az esetek többségében nem a prémium kategóriát takarják.

Egy ilyen szolgáltatás megvásárlásával, szinte biztos, hogy olyan weboldalakról kapsz linkeket, melyek ugyan rendelkeznek DA (domain authority) értékkel, azonban látogatottsággal, relevanciával nem.  Ezek a linkek, linképítés céljára létrehozott blognak vagy magazinnak kinéző oldalakról származnak.

Ezekre az oldalakra szinte minden témában kerülnek fel rövidke bejegyzések, bennük a megrendelő weboldalának linkjével. Az ilyen oldalak egy privát blog hálózatot (PBN – Private blog network) alkotnak.

Az előbbi linkek bár eredményezhetnek helyezésjavulást, de a kockázatuk is magasabb, mintha vendégcikkek írásával, vagy egy tényleg minőségi linképítési szolgáltatással szerzel hónapról, hónapra linkeket.

Miről ismerhető fel a tényleg prémium minőségű linképítés?

Az előbbieket végig olvasva, joggal merül fel benned a kérdés, hogy akkor mégis milyen egy igazán jó linképítési szolgáltatás, ami tényleg prémium minőséget képvisel.

Egy minőségi, hosszabb távon is stabil eredményeket szállító és nem utolsó sorban biztonságos linképítési csomagot az alábbiakról ismerhetsz fel:

  • a választott szolgáltató egyedi több száz szavas cikkeket ír hónapról, hónapra
  • a cikkeket és benne a weboldalad linkjét önálló szerkesztőségű, a linképítési tevékenységtől független, látogatott weboldalakra helyezi ki (országos és regionális híroldalak, magazinok)
  • a weboldalak Domain Authority (DA) értéke legalább 20, de inkább 30 feletti

A minőségi linképítéshez sorolnám még a sajtóközleménnyel történő linképítést is. A sajtóközleményes linképítés során, egy hír, tanulmány, elemzés jellegű írást készít a szolgáltató, elhelyezi benne a weboldalad linkjét és kiküldi a sajtólistájában szereplő szerkesztőknek.

Természetesen nem mindenki teszi majd közzé a sajtóközleményt, de ezzel a módszerrel is értékes linkeket lehet szerezni.

Szintén értékes linkekhez juthatsz, ha vendégcikkeket írsz, hasonló témában publikáló weboldalakra, blogokra. Ez egy igazi win-win megoldás, a cikket közzétevő oldal, egy az olvasói számára is hasznos tartalmat kap, te pedig értékes linkekkel gazdagodsz.

Kiszervezzem a linképítést vagy ne?

Lényeges kérdés, hogy a linképítést érdemes-e egyedül csinálni, vagy mindenképp ki kell szervezni egy erre specializálódott ügynökségnek.

Rövid válaszom az, hogy a kiszervezést javaslom. A bővebb válaszom a következő: Természetesen meg tudod tanulni a linképítést, sőt, fontos, hogy tanulj erről a témáról.

Fontos hogy megérts egy árajánlatot, ki tudd szűrni a nem elég jó szolgáltatásokat, és hogy megfelelően tudj kommunikálni az ügynökségeddel, értsd, hogy miről beszélnek.

Tanuláshoz nagyon jó, ingyenes anyag a témában: Ite.hu – Keresőoptimalizálás tanfolyam

Azt azonban mégsem javaslom, hogy magad fogj hozzá a linképítéshez. Miért? Neked egyéb feladataid vannak a vállalkozásodban, és lényegében az időddel fizetsz, ha nem szervezed ki ezeket a feladatokat.

A másik érvem, ami a kiszervezés mellett szól, az pedig az, hogy az ügynökségek lényegesen olcsóbban tudnak számodra linkeket szerezni a látogatott, ismert oldalakról, mintha te vennél magadnak egyesével, hónapról, hónapra megjelenést. Jobban jársz anyagilag, ha fizetsz egy fix havi díjat és az ügynökség intéz helyetted mindent.

A linképítést, fogd fel úgy, mint egy befektetést. Költened kell rá és időbe telik, míg eredményt hoz, azonban amikor beérik a munka gyümölcse, már ingyen jutsz látogatókhoz, akiknek eladhatod a terméked, vagy szolgáltatásod.

Vendégbejegyzéseket akár írhatsz magad is és felkutathatsz partnereket, azonban ebben az esetben is igaz az, hogy az időddel fizetsz, amit partnerek keresésére és cikkírásra fordítottál.

Ha tényleg van rá időd és kapacitásod, érdemes lehet ezzel a módszerrel próbálkoznod mivel biztonságos, eredményes linképítési lehetőség, és a partnerkapcsolatokból, akár más módon is profitálhatsz. Azonban, ha nincs időd, nem szeretnél ezzel foglalkozni, inkább szervezd ki a linképítést.

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez az összefoglaló, ha igen, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni az előbbi témáról az alábbi írást javaslom, sokat tanulhatsz belőle:

Élet a technikai SEO-n túl

Kép forrása: Pexels.com