látogatószerzés

Látogatószerzés: Így szerezz látogatókat az új weboldaladra!

Biztos vagyok benne, hogy rengetegszer hallottad és olvastad, hogy ma már egy vállalkozás, nem lehet sikeres és nyereséges weboldal nélkül.

Önmagában azonban egy weboldal nem sokat ér. Ahhoz, hogy az elkészített honlapod pénzt termeljen a vállalkozásod számára, látogatókat kell szerezned.

Szép és jó, ha a kész honlapot megosztod Facebook-on az ismerőseiddel, vagy felkerül a linkje a névjegyedre, de ebből nem lesz kiszámítható, folyamatos bevétel. Ezért ebben a cikkben bemutatom neked azokat a módszereket, amelyekkel látogatókat, ügyfeleket szerezhetsz.

Keresőoptimalizálás

A SEO rövidítés a Search Engine Optimization (keresőmotor optimalizálás) kifejezésből származik. Célja, hogy a keresőmotorok találati listáján minél előkelőbb helyet, ezáltal pedig egyre több látogatót szerezz. A legelterjedtebb keresőmotor a Google, így nagyon leegyszerűsítve az a cél, hogy a Google találati listáján előrébb kerülj.

A keresőoptimalizálás alapja egy keresőbarát weboldal, mely stabil alapot jelent a további SEO feladatokhoz, a tartalomíráshoz és linképítéshez.

A jó helyezések eléréséhez, azonban elengedhetetlenül szükséges a tartalomfejlesztés (a kulcsszókutatás során meghatározott kulcsszavakra írt minőségi tartalmak elkészítése), valamint az oldal hitelességének növelése, azaz a linképítés.

Linképítés

A Google rangsorolásának egyik meghatározó szempontja, hogy az adott honlapra, mennyi weboldal hivatkozik és milyen módon. Az erős, releváns weblapokról kapott linkek fokozatosan erősítik a honlapodat, ami a találati listán is egyre előrébb visz majd.

Ebben az írásban nem szeretnék részletesen írni a linképítéséről, mivel egy külön bejegyzést szentelek majd ennek a témának, azonban annyit mindenképp fontosnak tartok megemlíteni, hogy ez egy olyan területe a keresőoptimalizálásnak, amit itthon kevesen végeznek igazán magas színvonalon.

Nagyon gyakran találkozhatsz a prémium linképítés, PR cikkes linképítés kifejezésekkel. Ezek nagyon szép, hangzatos elnevezések, csak nem a prémium kategóriát takarják. Egy ilyen szolgáltatás megvásárlásával, jó eséllyel kapsz linkeket, olyan weboldalakról, melyek ugyan rendelkeznek DA (domain authority) értékkel, azonban látogatottsággal, relevanciával nem.

Ezek a linkek, linképítés céljára létrehozott blognak vagy magazinnak kinéző oldalakról származnak. Ezekre az oldalakra szinte minden témában kerülnek fel nyúlfarknyi bejegyzések, bennük a megrendelő weboldalának linkjével. Az ilyen oldalak egy privát blog hálózatot (PBN – Private blog network) alkotnak.

Az előbbi linkek bár eredményezhetnek helyezésjavulást, de a kockázatuk is magasabb, mintha vendégcikkek írásával, vagy egy tényleg minőségi linképítési szolgáltatással szerzel hónapról, hónapra linkeket.

Joggal merül fel benned a kérdés, hogy akkor mégis milyen egy igazán jó linképítési szolgáltatás. Egy minőségi, hosszabb távon is stabil eredményeket szállító és nem utolsó sorban biztonságos linképítési csomagot az alábbiakról ismerhetsz fel:

  • a választott szolgáltató egyedi több száz szavas cikkeket ír hónapról, hónapra
  • a cikkeket és benne a weboldalad linkjét önálló szerkesztőségű, a linképítési tevékenységtől független, látogatott weboldalakra helyezi ki (országos és regionális híroldalak, magazinok)
  • a weboldalak Domain Authority (DA) értéke legalább 20, de inkább 30 feletti

A minőségi linképítéshez sorolnám még a sajtóközleménnyel történő linképítést is. A sajtóközleményes linképítés során, egy hír, tanulmány, elemzés jellegű írást készít a szolgáltató, elhelyezi benne a weboldalad linkjét és kiküldi a sajtólistájában szereplő szerkesztőknek.

Természetesen nem mindenki teszi majd közzé a sajtóközleményt, de ezzel a módszerrel is értékes linkeket lehet szerezni. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy mennyien kínálnak ilyen színvonalú linképítési szolgáltatást Magyarországon.

Kiszervezzem vagy ne?

Lényeges kérdés, hogy a keresőoptimalizálást, legyen szó akár a tartalomfejlesztésről, akár a linképítésről lehet-e és érdemes-e egyedül csinálnod, vagy mindenképp ki kell szervezni egy erre specializálódott ügynökségnek.

Rövid válaszom erre a kérdésre, hogy a kiszervezést javaslom. A bővebb pedig a következő: Természetesen meg lehet tanulni a tartalomfejlesztést és a linképítést is, sőt, javaslom is, hogy legalább annyira ásd bele magad ezekbe a témákba, hogy megérts például egy keresőoptimalizálásra szóló árajánlatot, vagy tudj kommunikálni az ügynökségeddel, értsd, hogy miről beszélnek.

Azt azonban mégsem javaslom, hogy magad kezdj el tartalomírást és linképítést végezni. Neked egyéb feladataid vannak a vállalkozásodban, és lényegében az időddel fizetsz, ha nem szervezed ki ezeket a feladatokat.

A másik érvem, ami a kiszervezés mellett szól, az pedig az, hogy az ügynökségek lényegesen olcsóbban tudnak számodra linkeket szerezni a látogatott, ismert oldalakról, mintha te vennél magadnak egyesével, hónapról, hónapra megjelenést. Jobban jársz anyagilag, ha fizetsz egy fix havi díjat és az ügynökség intéz helyetted mindent.

A keresőoptimalizálásra, tekints úgy, mint egy befektetésre. Költened kell rá és időbe telik míg eredményt hoz, azonban amikor beérik a munka gyümölcse már ingyen jutsz látogatókhoz, akiknek például eladhatod a terméked, vagy szolgáltatásod.

Online hirdetés, PPC hirdetések

Az online hirdetés a keresőoptimalizálással ellentétben szinte azonnal látogatókat és ideális esetben ügyfeleket, megrendeléseket hozhat a számodra, ha tudod, mit csinálsz.

A két leggyakrabban használt online hirdetési rendszer a Google Ads (korábban Google Adwords) és a Facebook Ads. Ezeket az online hirdetési megoldásokat PPC hirdetéseknek (Pay per click) is nevezik, azaz a kattintások után kell fizetned.

A Google Ads segítségével a Google találati listájában szöveges hirdetéseket, valamint a Google Display hálózaton banneres hirdetéseket tudsz megjeleníteni. A hirdetések megjelenése a megadott kulcsszavakra történik.

Az adott kulcsszavakra a hirdetők versenyeznek egymással, licitálnak. Számos tényezőtől függ, hogy adott kulcsszóra mennyiszer és milyen pozícióban jelenik meg a hirdetés, ilyen tényezők a megadott kattintási költség, a hirdetés minősége stb.

A Facebook Ads hirdetések a Facebook és az Instagram felületén jelennek meg. A Google Ads rendszerével ellentétben, nem kulcsszavakat, hanem célközönségeket határozunk meg, akiknek szeretnénk megjeleníteni a hirdetést. Számos hirdetési célt határozhatsz meg, gyűjthetsz oldal követőket, kiemelhetsz bejegyzéseket, látogatókat terelhetsz a weboldalara stb.

Mindkét hirdetési megoldás esetében hatalmas előny, a pontos célzás, a rendkívül részletes statisztika, a remarketing és a költségkeret meghatározása is.

Kiszervezzem, vagy ne?

Az elindulás a Google Ads és a Facebook Ads esetében sem atomfizika, egy fiók létrehozása, az egyenleg feltöltése és az első hirdetés elindítása hamar meg van, azonban az ördög a részletekben rejlik.

Az online hirdetés nagyon könnyen és gyorsan pénzégetővé válik:

  • ha nem látod át a rendszerek működését
  • ha nem tudod, mit jelentenek az egyes mutatók a statisztikában és mit kell figyelned
  • ha nem tudod, hogyan teszteld a különféle hirdetésvariációkat
  • ha nem tudod, hogyan finomítsd a célzásokat
  • ha nem tudod, hogyan mérd a hirdetéseid eredményességét

Nem javaslom, hogy saját szakálladra elkezdj hirdetni, ha az előbbiek valamelyike nem tiszta a számodra. Szerencsére elérhetők nagyon jó magyar nyelvű online tananyagok és könyvek, amelyekkel lehetőséged van képezni magad.

Természetesen az online hirdetések kezelését is kiszervezheted, ha nem szeretnél elmélyülni a PPC hirdetések világában, vagy nincs időd ezzel foglalkozni, azonban ebben az esetben sem úszod meg, hogy legalább olyan szinte hozd a tudásod, hogy értsd az ügynökség ajánlatát, javaslatait és beszámolóit.

Közösségi média

A látogató szerzési lehetőségek közül, természetesen a közösségi oldalak sem maradhatnak ki, melyek közül itthon a Facebook tekinthető a legnépszerűbbnek, valamint az utóbbi időben az Instagram is egyre felkapottabb lett, mint online marketing eszköz.

A közösségi médiával kapcsolatban fontos tisztázni, hogy azok az idők már elmúltak, amikor zéró költséggel tudtál jelentős mennyiségű embert elérni. Az évek során ingyenes elérések folyamatosan csökkentek (mennyien látnak egy postot), nem lehet kikerülni a hirdetést.

Lehet ingyen postolgatni a zömmel rokonokból, barátokból és távoli ismerősökből álló követőtábornak, csak értelme nincs, mivel nem ők a célcsoportod, a piacod. A tematikus Facebook csoportokba való spammelés (kéretlen reklám közzététele) sem tekinthető vállalható látogatószerzési megoldásnak, viszont bosszantó és rossz fényt vet a vállalkozásodra.

Hogyan lehet akkor profitálni a közösségi oldalakból? Első körben el kell fogadni, hogy ha el akarod érni a célcsoportodat, akkor fizetned kell, használni a közösségi oldal online hirdetési rendszerét.

Ahhoz, hogy legyen értelme a közösségi oldalakon való jelenlétednek, minőségi tartalomra is szükséged lesz, ami egyrészt tanítja a követőidet, másrészt szórakoztatja is.

A naponta vagy hetente egyszer kirakom, hogy akciós az xy termék vagy szolgáltatás, hívjon, írjon, nem tartozik az előbbiek közé, emiatt nem érdemes követni a közösségi oldalad, és neked sem érdemes rá időt szánni.

Ha visszagondolsz rá, hogy a keresőoptimalizálás egyik fontos része a tartalomfejlesztés, akkor máris közelebb jutsz hozzá, mit érdemes közzétenni a Facebook oldaladon.

A tartalomfejlesztés során olyan cikkek születnek, melyek segítenek tájékoztatni, képezni a követőidet, megválaszolják a felmerülő kérdéseiket és téged szakértő státuszba pozícionálnak. Ezeknek a tartalmaknak van helye az oldaladon!

Hírlevél

A hírlevél előnye, hogy független egy külső platformtól, a hírlevél lista a tiéd, kedvedre kommunikálhatsz a feliratkozókkal. Fontos, hogy a GDPR rendeletet betartva tedd mindezt.

A hírleveled tartalma lehet a legfrissebb szakmai cikked (tartalomfejlesztés!), melynek linkjére átkattintva a weboldaladra érkezik a feliratkozó, egy előre elkészített oktatási célú hírlevél sorozat, és a kiküldött hírlevelek között szerepelhetnek sales célú e-mail-ek is.

A közösségi oldalakon való jelenléthez hasonlóan a hírlevélnek is csak akkor van értelme, ha minőségi tartalom párosul hozzá, nem tukmálás vagy spamelés, hanem értéket ad a feliratkozónak.

Valószínű felmerült most benned a kérdés, hogy de mégis kinek küldd ki a hírlevelet. Ne vásárolj e-mail cím listát, hanem építs saját hírlevél listát a területed, szolgáltatásod iránt valóban érdeklődő látogatókból!

A kiírom a weboldalra, hogy iratkozz/iratkozzon fel és várok, nem túl hatékony megoldás, csak nagyon lassan fogsz feliratkozókat szerezni vele. Az előbbi megoldás helyett sokkal eredményesebb, ha az email címért cserébe értéket adsz, ez lehet egy tanulmány, oktató jellegű anyag, videó stb. Ezeket együttesen a nagyon „szép” csali jelzővel illetjük.

Egy ilyen csali termékért megéri megadni az email címet, a te hírlevél listád épül, a feliratkozó tanul a csali anyagodból, a szakértő státuszod is erősödik, szóval mindenki jól jár.

WordPress-es oldalhoz számos jó hírlevél megoldás létezik, ilyen a Mailchimp, a MailPoet, de használhatod hozzá akár a magyar SalesAutopilot-ot is, ami egy cég és marketing automatizálási rendszer is egyben.

Partnerprogram

A partnerprogramok (affiliate program) lényege, hogy ajánlasz egy terméket vagy szolgáltatást, cserébe, ha rajtad keresztül érkezik a vevő, akkor jutalékot kapsz. A partnert hirdetheted banneres hirdetés, cikkben elhelyezett, vagy e-mail-ben kiküldött link segítségével is, és természetesen téged is népszerűsíthetnek így.

A partnereken keresztül látogatók érkeznek a weboldaladra, ezt követően már rajtad múlik, hogy mennyien lesznek közülük az ügyfeleid, vásárlóid.

Olyan partnereket érdemes keresned, akikkel hasonló a célcsoportod, ugyanakkor a terméketek eltérő. Ezt az értékrendedre bízom, de célszerű olyan partnerekkel megállapodnod, akinek a termékét, szolgáltatását tényleg jónak tartod. Ne az anyagi szempontok legyenek az elsődlegesek, hanem a minőség.

Ha egy rossz terméket, szolgáltatást ajánlasz, nagyon könnyen eljátszhatod a hitelességedet, amit nagyon nehéz felépíteni és visszaszerezni is.

Záró gondolatok

Több látogatószerzési lehetőséget bemutattam, a paletta természetesen ennél színesebb, de azt gondolom kiindulási alapnak jó, ha ezeket a módszereket megérted és használod. Nem fog gondot okozni, hogyan növeld az új weboldalad látogatottságát és szerezz ügyfeleket.

Fontos, hogy akár látogatószerzésről, akár a vállalkozásod online marketingjéről van szó, rendszerben tudj gondolkodni, összeálljon, hogy mit miért csinálsz, melyik eszköznek mi a célja, mit érhetsz el vele.

Rengeteg eszköz van, a bőség zavara, nem kell mindent használnod. A legtöbb szolgáltató valószínűleg azt fogja preferálni, amelyik területen otthon van. Csak azért ne döntsd valami mellett, mert most éppen divatos és a csapból is az folyik.

Képezd magad, értsd meg mi, hogyan működik és válaszd ki azt a néhány eszközt, amit a legeredményesebben tudsz használni, ne forgácsold szét az idődet és az anyagi erőforrásaidat sem.

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez az összefoglaló, ha igen, megköszönöm, ha megosztod másokkal is.

Ha szeretnél többet olvasni az előbbi témáról az alábbi írást javaslom, sokat tanulhatsz belőle:

Élet a technikai SEO-n túl

Kép forrása: Pexels.com