Így válaszd ki a tökéletes WordPress sablont!

Szerző: | aug 31, 2016

wordpress sablonok

Belevetetted magad a saját weboldalad vagy blogod elkészítésébe, tartalom talán nem is nagyon van még az oldalra, de már elkezdenek kattogni a kerekek, hogy mégis milyen legyen a kinézete.

Nem véletlenül, hisz ez az, amit elsőre meglátnak az olvasóid, és ez az, ami a szavakon túl legegyszerűbben kifejez téged és az oldal témáját is.

Ha már kicsit jártasabb vagy a saját oldal szerkesztésében, akkor rájössz, hogy a honlapod csinosítgatása, tökéletesítése igazi szenvedéllyé tud válni, és eljutsz mindig arra a pontra, hogy a tökéletes, sem elég tökéletes, mindig találsz valamint, amin van mit reszelgetni.

Ehhez jó partner a WordPress, hisz az elérhető ingyenes és fizetős sablonoknak köszönhetően a lehetőségek száma szinte végtelen. Természetesen készíttethetsz teljes egyedi dizájnt is, de ebben a bejegyzésben nem ezzel, hanem a sablon választás szempontjaival szeretnék foglalkozni.

A sablonválasztás szempontjai

A sablonválasztás nemcsak arról szól, hogy megtaláljuk az oldal témájához és az egyéniségünkhöz leginkább passzoló sablont. A külsőségeken túl más szempontokat is figyelembe kell venni a sablon kiválasztásánál:

  • Szeretnél-e pénzt áldozni a sablonra, vagy mindenképp ingyenes megoldásban gondolkodsz?
  • Fontos számodra, hogy a weboldal SEO-ja minél jobb legyen, a weboldal minden eszközön tökéletesen jelenjen meg, reszponzív és mobilbarát legyen?
  • Elég, ha csak néhány beállítási lehetőség van, vagy legyen minél több lehetőség, de ne kelljen, ehhez a sablon kódjában turkálni?
  • Szükséged van támogatásra, ha valamiben elakadtál, vagy beéred kevesebbel is?

Haladjunk, most végig ezeken a kérdéseken.

Annyi ingyenes és fizetős WordPress sablon van, mint égen a csillag, nem könnyű a választás. Hogy könnyebb legyen a döntés, írnék néhány gondolatot az ingyenes és fizetős sablonok mellett és ellen, és választ adok az előző kérdésekre is.

Az ingyenes WordPress sablonokról…

Az ingyenes sablonok eléggé kézenfekvő előnye, hogy nem kerülnek semmibe. Az ingyenes sablonok között rengeteg olyat találsz, melyek eleve csak ingyenes verzióban készülnek el, és szép számmal akadnak olyanok is, melyek egy fizetős sablon egyszerűbb, lebutított változatai.

Utóbbiak között erősen korlátos, valamint ingyenességük ellenére is sok beállítási lehetőséget tartogató változatok egyaránt találhatók. Ezek lehetővé teszik, hogy mielőtt megvásárolnád a fizetős, funkciógazdagabb változatot, kipróbálhasd, hogy működik, milyen funkciókat tartalmaz, milyen beállítási lehetőségek vannak.

Ha nem zavar, hogy a készítő neve és linkje szerepel a láblécben, akkor az utóbbi sablonok közül választva is egy szép, testre szabható oldalt készíthetsz ingyen, és a support-nak is felteheted a kérdéseidet, ha elakadnál.

A WordPress sablontárában rengeteg csak ingyenes verzióban készült sablont találsz, melyek között akad néhány igazán jól megírt, sok funkcióval rendelkező sablon is, és viszonylag sok információ elérhető róluk, köszönhetően annak, hogy sokan használják őket, az előbb felsoroltak miatt, célszerű ezek közül válogatni.

Az ingyenes WordPress sablonok hátrányai

Az ingyenes sablonok egyik hátránya, hogy sok esetben rosszabbul írják meg őket, mint a fizetős sablonokat, ami a SEO miatt nem jó. Szintén negatívum, hogy egy kevésbé ismert sablon esetében kevés az információ, kevés embertől tudsz segítséget kérni, vagy nagyon lassan kapsz választ a kérdésedre.

Szintén hátrány, hogy sok esetben nagyon kevés funkciót és beállítási lehetőséget rejt egy ilyen sablon, így ha nem értesz a kód szerkesztéséhez, akkor eléggé meg van kötve a kezed testre szabás tekintetében.

Tipp: ha, az alábbi kifejezésekre keresel rá Google-ben, akkor sok összegyűjtött sablont találhatsz, melyek jól optimalizáltak és ingyenesek: free wordpress themes with good seo; best free seo friendly wordpress themes; best free seo optimized wordpress themes

Röviden összefoglalva:

Az ingyenes sablonok közül válassz olyat, amelyik vagy egy fizetős sablon egyszerűbb, de nem agyonkorlátozott változata, vagy csak ingyenes változatban készült el, de jók az értékelései és bőven találsz róla információt. A választásnál ne csak a külsővel foglalkozz, járj utána, SEO szempontból milyen a sablon, mobilbarát-e stb.

A fizetős (prémium) sablonokról…

Nagyon leegyszerűsítve a fizetős sablonok tudják mindazt, ami az ingyenes sablonok esetében felmerülhet hátrányként. Rendelkeznek angol nyelvű supporttal, ahol segítenek megoldani a sablonnal kapcsolatos problémákat.

A prémium sablonok rengeteg beállítási lehetőséggel, sokszor saját bővítményekkel együtt vásárolhatók meg, jól megírt kóddal, részletes beállítási útmutatóval, és nagyon gyakran importálható, demó tartalommal is.

A fizetős (prémium) sablonok hátrányai

Amit hátrányként lehet említeni, az az ár, ha szeretnéd a saját honlapot, vagy blogot minél olcsóbban megúszni, akkor nyilván, nem az lesz az első, hogy fizetős sablonban gondolkodsz. Költségként így is jelentkezik a saját domain és tárhely.

Nem kell egyébként horribilis összegekre gondolni, a drágább prémium sablonok magáncélú felhasználásra kb. 69$ körül mozognak, de ennél jóval olcsóbb sablonok is vásárolhatók. Ráadásul gyakoriak az akciók, illetve lehet tagságot is vásárolni, amivel nemcsak egy, hanem a készítő összes régi és új sablonja elérhető.

Bízom benne, hogy segítettem kicsit eligazodni az ingyenes és a fizetős sablonok között. A későbbiekben bemutatom majd az ingyenes, valamint a fizetős letöltési lehetőségeket is.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link