Hogyan javítható a WordPress-es honlap sebessége?

Szerző: | okt 22, 2017

fastestcache

Korábban részletesen írtam a weboldalt lassító tényezőkről, valamint a tesztelésre használható eszközökről is. Ha már tudod mi okozza a problémát, néhány bővítmény telepítésével és beállításával, nagyon egyszerűen javíthatod a weboldalad sebességét. Ebben a bejegyzésben ezeket a bővítményeket gyűjtöttem össze neked.

JS, CSS, HTML fájlok számának csökkentése, tömörítése

Ehhez a feladathoz nekem az Autoptimize nevű WordPress bővítmény vált be leginkább, a telepítés után elő kell csalogatni a haladó beállításokat, amitől nem kell megijedni, nincs ilyen sok lehetőség.

A segítségével a sok fájlból, egy-egy tömörített fájlt lehet létrehozni. Hasznos funkciója, hogy ki lehet vele kapcsolni a Google fontot, ami segít a külső forrásból betöltött fájlok csökkentésében. Ezt akkor érdemes aktiválni, ha olyan sablont használsz, ami Google betűtípus nélkül is jól néz ki. Ha szükséged van a Google font-ra, akkor sincs veszve semmi!

Google font sebesség optimalizálása

Lehetőség van a betűtípus késleltetett betöltésére, a Google Webfont Optimizer segítségével. Ez egy nagyon egyszerű bővítmény, aktiválni kell, és beállítani a Javascript Webfont Loader opciót.

A másik megoldás, ami kissé bonyolultabb, viszont hatékony, ha a saját tárhelyedre töltöd fel a sablon által használt Google fontot és a külső forrás helyett innen tölti be a sablon.

Gyorsítótárazás és Gzip tömörítés

Erre a feladatra a WP Fastest Cache nevű bővítményt használom. Tudom, hogy a W3Total Cache vagy a WP Super Cache sokkal ismertebb, és lényegesen több telepítés díszeleg a neve mellett a bővítménytárban, de nekem ezek nem váltak be. A W3 Total Cache megnövelte a Time to First Byte idejét, lassította a WordPress admin felületét, és szerintem kezdő felhasználóknak átláthatatlan is a rengeteg beállítás.

A WP Fastest Cache nem okozott ilyen problémákat, a beállítása pedig nem tart tovább egy percnél, és a Gzip tömörítést is meg tudom vele oldani. A használata során egyetlen egy negatívumot fedeztem fel, mégpedig azt, hogy Multisite-on nem használható, azonban ez nem okoz problémát, ha szóló WordPress weboldalad, vagy blogod van.

Képek optimalizálása

A képek optimalizálásánál az egyik feladat a kép méretének csökkentése, a másik pedig a weboldal betöltésekor letöltött képek számának csökkentése.

A képek méretének csökkentése

A képek méretének optimalizálásánál eleve nagy segítség, ha nem használsz, az indokolnál nagyobb képeket. Minek használnál egy 1400×900-as képet, ha a bejegyzésbe, egy 600×400-as is elég?

Ha meg van a megfelelő felbontású kép, annak mérete tovább csökkenthető a veszteségmentes tömörítés segítségével, ennek lényege, hogy a kép minősége nem romlik, a felbontása nem változik, a fájlméret viszont kisebb lesz.

Erre vannak különböző bővítmények, melyek a kép feltöltésekor végzik el a műveletet, és a már feltöltött képeket is tömöríteni lehet velük. A Smush it és Kraken.io bővítmények korlátozásokat tartalmaznak. A Smush it ráadásul lassan is dolgozik.

Az EWWW Image Optimizer jó megoldás, azonban, előfordulhat, hogy nem végzi el a tömörítést, ha a tárhely szolgáltatónál nincs aktiválva a jpegtran (Erre a tömörítés futtatásakor a jpegtran is missing felirat figyelmeztet. Ilyenkor bár dolgozik a bővítmény, mégsem történik meg a tömörítés).

A beállítások egy része korlátozva van az ingyenes verzióban, pl. jpeg esetében nem választható veszteséges tömörítés, csak veszteségmentes, de az ingyenes és valamennyire korlátozott megoldások között ezt a bővítményt tartom a legjobbnak.

A képtömörítő bővítmények közül a Shortpixelt próbáltam még, ami nagyon hatékonyan dolgozik, viszont az ingyenes verziója erősen korlátozza a tömöríthető képek számát (100 kép, de a 100 képbe beleszámítanak a különböző méretű thumbnail képek is). Ha nem jelent számodra problémát, hogy fizess azért, hogy jóval nagyobb mennyiségű képet tömöríthess, akkor a Shortpixel jó megoldás lehet.

Egy másik megoldás a Kraken.io online felülete, ahova kötegelve (nem egyesével) is feltöltheted a képeket. A képek feltöltése előtt válaszd ki a lossless (veszteségmentes) lehetőséget, ha befejeződött a tömörítés, akkor a Download all Kraked Files-ra kattintva töltheted le a képeket tartalmazó zip fájlt.

Ha csak egy képet töltöttél fel, akkor a Download File-ra, kell klikkelni, ekkor megjelenik új böngésző lapfülön a kép, amit jobb egérgomb, kép mentése másként paranccsal tudsz menteni. Ingyenes használat esetén, 1Mb-nél nagyobb fájlt nem tudsz feltölteni.

Az online megoldások közül nekem az Optimizilla vált be a legjobban. Ennél az oldalnál nincs feltöltési korlát, nagyon hatékonyan dolgozik és egy skála segítségével is szabályozható a képminőség, a képek letöltése pedig nagyon egyszerű.

A képek késleltetett betöltése

Alap esetben a weboldal betöltésekor, az oldalon található összes kép letöltődik. Ez rontja a weboldal sebességét. Az A3 Lazy Load nevű WordPress bővítmény segítségével, egyszerűen be tudod állítani, hogy csak azok a képek töltődjenek le, amelyek, a hajtás felett vannak, tehát az oldal betöltésekor fogadják az olvasót. A többi kép ebben az esetben, akkor töltődik le, amikor az olvasó odaér a görgetésben.

Adatbázis karbantartása

Az adatbázis karbantartásához a WP-Optimize bővítményt tudom ajánlani (használat előtt azért biztos, ami biztos készíts egy teljes biztonsági másolatot). Ezzel optimalizálhatók az adatbázis táblák, törölhetők a bejegyzések automatikus mentései és a spamek is. Más lehetőségeket is felajánl a bővítmény pirossal szedve, ezeket nem kell kipipálni, mert bizonytalan, hogy milyen eredménye lesz, ha lefuttatod a karbantartást.

Hibás linkek

A hibás linkek ellenőrzésére és javítására nagyon jó bővítmény a Broken Link Checker, amely meghatározott időközönként végignézi az oldalon található összes linket, jelzi a hibákat és a bővítmény oldalán azonnal javítható is a hibás link. A vizsgálat eredményéről emailben is kapsz értesítést.

Elavult bővítmények és tartalomkezelő rendszer

Nemcsak a weboldal sebessége, hanem biztonsága érdekében is fontos, hogy a bővítmények és a WordPress (vagy Joomla, Drupal), rendszeresen frissítve legyenek. A frissítések során gyakran biztonsági réseket javítanak a fejlesztők, a hackerek, rengeteg esetben ezeket a biztonsági réseket kihasználva támadják és törik fel az oldalakat.

A frissítés előtt érdemes teljes biztonsági mentést készítened a weboldalról és az adatbázisról, hogyha valami balul sülne el, akkor vissza lehessen állítani a mentésből. A bővítmények közül érdemes azokat választanod, amelyeknek nagyon sok és nagyon jó az értékelése, amelyeket rendszeresen frissít a fejlesztő, amely kompatibilis a WordPress verziójával.

A bővítmény frissítése előtt érdemes beleolvasni a bővítmény fórumába (a bővítmény oldala a WordPress bővítménytárban), hogy okozott-e esetleg a bővítmény frissítése valakinél problémát. Ha tömegesen jelzik, hogy probléma van, akkor várj inkább a frissítéssel.

A bővítményekkel kapcsolatban talán annyit említenék még meg, hogy bár rengeteg klassz bővítmény van, és szinte bármit meg lehet oldani velük WordPressben, érdemes lehetőség szerint minél kevesebbet használni, mert a túl sok bővítmény is lassíthatja az oldalt.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link