Hogyan javítható a WordPress-es honlap sebessége?

Szerző: | okt 22, 2017

Korábban részletesen írtam a weboldalt lassító tényezőkről, valamint a tesztelésre használható eszközökről is. Ha már tudod mi okozza a problémát, néhány bővítmény telepítésével és beállításával, nagyon egyszerűen javíthatod a weboldalad sebességét. Ebben a bejegyzésben ezeket a bővítményeket gyűjtöttem össze neked.

JS, CSS, HTML fájlok számának csökkentése, tömörítése

Ehhez a feladathoz nekem az Autoptimize nevű WordPress bővítmény vált be leginkább, a telepítés után elő kell csalogatni a haladó beállításokat, amitől nem kell megijedni, nincs ilyen sok lehetőség.

A segítségével a sok fájlból, egy-egy tömörített fájlt lehet létrehozni. Hasznos funkciója, hogy ki lehet vele kapcsolni a Google fontot, ami segít a külső forrásból betöltött fájlok csökkentésében. Ezt akkor érdemes aktiválni, ha olyan sablont használsz, ami Google betűtípus nélkül is jól néz ki. Ha szükséged van a Google font-ra, akkor sincs veszve semmi!

Google font sebesség optimalizálása

Lehetőség van a betűtípus késleltetett betöltésére, a Google Webfont Optimizer segítségével. Ez egy nagyon egyszerű bővítmény, aktiválni kell, és beállítani a Javascript Webfont Loader opciót.

A másik megoldás, ami kissé bonyolultabb, viszont hatékony, ha a saját tárhelyedre töltöd fel a sablon által használt Google fontot és a külső forrás helyett innen tölti be a sablon.

Gyorsítótárazás és Gzip tömörítés

Erre a feladatra a WP Fastest Cache nevű bővítményt használom. Tudom, hogy a W3Total Cache vagy a WP Super Cache sokkal ismertebb, és lényegesen több telepítés díszeleg a neve mellett a bővítménytárban, de nekem ezek nem váltak be. A W3 Total Cache megnövelte a Time to First Byte idejét, lassította a WordPress admin felületét, és szerintem kezdő felhasználóknak átláthatatlan is a rengeteg beállítás.

A WP Fastest Cache nem okozott ilyen problémákat, a beállítása pedig nem tart tovább egy percnél, és a Gzip tömörítést is meg tudom vele oldani. A használata során egyetlen egy negatívumot fedeztem fel, mégpedig azt, hogy Multisite-on nem használható, azonban ez nem okoz problémát, ha szóló WordPress weboldalad, vagy blogod van.

Képek optimalizálása

A képek optimalizálásánál az egyik feladat a kép méretének csökkentése, a másik pedig a weboldal betöltésekor letöltött képek számának csökkentése.

A képek méretének csökkentése

A képek méretének optimalizálásánál eleve nagy segítség, ha nem használsz, az indokolnál nagyobb képeket. Minek használnál egy 1400×900-as képet, ha a bejegyzésbe, egy 600×400-as is elég?

Ha meg van a megfelelő felbontású kép, annak mérete tovább csökkenthető a veszteségmentes tömörítés segítségével, ennek lényege, hogy a kép minősége nem romlik, a felbontása nem változik, a fájlméret viszont kisebb lesz.

Erre vannak különböző bővítmények, melyek a kép feltöltésekor végzik el a műveletet, és a már feltöltött képeket is tömöríteni lehet velük. A Smush it és Kraken.io bővítmények korlátozásokat tartalmaznak. A Smush it ráadásul lassan is dolgozik.

Az EWWW Image Optimizer jó megoldás, azonban, előfordulhat, hogy nem végzi el a tömörítést, ha a tárhely szolgáltatónál nincs aktiválva a jpegtran (Erre a tömörítés futtatásakor a jpegtran is missing felirat figyelmeztet. Ilyenkor bár dolgozik a bővítmény, mégsem történik meg a tömörítés).

A beállítások egy része korlátozva van az ingyenes verzióban, pl. jpeg esetében nem választható veszteséges tömörítés, csak veszteségmentes, de az ingyenes és valamennyire korlátozott megoldások között ezt a bővítményt tartom a legjobbnak.

A képtömörítő bővítmények közül a Shortpixelt próbáltam még, ami nagyon hatékonyan dolgozik, viszont az ingyenes verziója erősen korlátozza a tömöríthető képek számát (100 kép, de a 100 képbe beleszámítanak a különböző méretű thumbnail képek is). Ha nem jelent számodra problémát, hogy fizess azért, hogy jóval nagyobb mennyiségű képet tömöríthess, akkor a Shortpixel jó megoldás lehet.

Egy másik megoldás a Kraken.io online felülete, ahova kötegelve (nem egyesével) is feltöltheted a képeket. A képek feltöltése előtt válaszd ki a lossless (veszteségmentes) lehetőséget, ha befejeződött a tömörítés, akkor a Download all Kraked Files-ra kattintva töltheted le a képeket tartalmazó zip fájlt.

Ha csak egy képet töltöttél fel, akkor a Download File-ra, kell klikkelni, ekkor megjelenik új böngésző lapfülön a kép, amit jobb egérgomb, kép mentése másként paranccsal tudsz menteni. Ingyenes használat esetén, 1Mb-nél nagyobb fájlt nem tudsz feltölteni.

Az online megoldások közül nekem az Optimizilla vált be a legjobban. Ennél az oldalnál nincs feltöltési korlát, nagyon hatékonyan dolgozik és egy skála segítségével is szabályozható a képminőség, a képek letöltése pedig nagyon egyszerű.

A képek késleltetett betöltése

Alap esetben a weboldal betöltésekor, az oldalon található összes kép letöltődik. Ez rontja a weboldal sebességét. Az A3 Lazy Load nevű WordPress bővítmény segítségével, egyszerűen be tudod állítani, hogy csak azok a képek töltődjenek le, amelyek, a hajtás felett vannak, tehát az oldal betöltésekor fogadják az olvasót. A többi kép ebben az esetben, akkor töltődik le, amikor az olvasó odaér a görgetésben.

Adatbázis karbantartása

Az adatbázis karbantartásához a WP-Optimize bővítményt tudom ajánlani (használat előtt azért biztos, ami biztos készíts egy teljes biztonsági másolatot). Ezzel optimalizálhatók az adatbázis táblák, törölhetők a bejegyzések automatikus mentései és a spamek is. Más lehetőségeket is felajánl a bővítmény pirossal szedve, ezeket nem kell kipipálni, mert bizonytalan, hogy milyen eredménye lesz, ha lefuttatod a karbantartást.

Hibás linkek

A hibás linkek ellenőrzésére és javítására nagyon jó bővítmény a Broken Link Checker, amely meghatározott időközönként végignézi az oldalon található összes linket, jelzi a hibákat és a bővítmény oldalán azonnal javítható is a hibás link. A vizsgálat eredményéről emailben is kapsz értesítést.

Elavult bővítmények és tartalomkezelő rendszer

Nemcsak a weboldal sebessége, hanem biztonsága érdekében is fontos, hogy a bővítmények és a WordPress (vagy Joomla, Drupal), rendszeresen frissítve legyenek. A frissítések során gyakran biztonsági réseket javítanak a fejlesztők, a hackerek, rengeteg esetben ezeket a biztonsági réseket kihasználva támadják és törik fel az oldalakat.

A frissítés előtt érdemes teljes biztonsági mentést készítened a weboldalról és az adatbázisról, hogyha valami balul sülne el, akkor vissza lehessen állítani a mentésből. A bővítmények közül érdemes azokat választanod, amelyeknek nagyon sok és nagyon jó az értékelése, amelyeket rendszeresen frissít a fejlesztő, amely kompatibilis a WordPress verziójával.

A bővítmény frissítése előtt érdemes beleolvasni a bővítmény fórumába (a bővítmény oldala a WordPress bővítménytárban), hogy okozott-e esetleg a bővítmény frissítése valakinél problémát. Ha tömegesen jelzik, hogy probléma van, akkor várj inkább a frissítéssel.

A bővítményekkel kapcsolatban talán annyit említenék még meg, hogy bár rengeteg klassz bővítmény van, és szinte bármit meg lehet oldani velük WordPressben, érdemes lehetőség szerint minél kevesebbet használni, mert a túl sok bővítmény is lassíthatja az oldalt.

Linképítés: Így válassz linképítési szolgáltatást!

Linképítés: Így válassz linképítési szolgáltatást!

A linképítés egy olyan területe a keresőoptimalizálásnak, amit itthon kevesen végeznek igazán magas színvonalon, azonban töménytelen mennyiségű ajánlatot találsz a Google-ben kutatva. Ebből a kínálatból, nem könnyű kiszűrni az igazán eredményes és biztonságos...

Látogatószerzés: Így szerezz látogatókat az új weboldaladra!

Látogatószerzés: Így szerezz látogatókat az új weboldaladra!

Biztos vagyok benne, hogy rengetegszer hallottad és olvastad, hogy ma már egy vállalkozás, nem lehet sikeres és nyereséges weboldal nélkül. Önmagában azonban egy weboldal nem sokat ér. Ahhoz, hogy az elkészített honlapod pénzt termeljen a vállalkozásod számára,...

Keresőbarát honlapkészítés – Mit jelent pontosan?

Keresőbarát honlapkészítés – Mit jelent pontosan?

Az interneten böngészve számos olyan ajánlattal találkozhatsz, mely keresőoptimalizált honlapkészítést, keresőbarát weboldal készítést ígér számodra. Ha megnézed a weboldal készítés csomag ajánlataimat láthatod, hogy én is nagy hangsúlyt fektetek rá, hogy az általam...

Copy link