Hibás linkek keresése Broken Link Checker segítségével

Szerző: | nov 20, 2017

Ebben a bejegyzésben egy olyan területtel fogok foglalkozni, ami nem kapcsolódik ezer szállal a honlap sebesség optimalizáláshoz, azonban a felhasználói élmény javítása szempontjából nagyon fontos. Ez a terület nem más, mint a hibás linkek keresése és javítása.

Milyen hivatkozások vannak a weboldalon?

A bejegyzésben elhelyezett, egy saját másik bejegyzésre, oldalra való hivatkozást, belső hivatkozásnak nevezzük. Ezek a linkek több okból is nagyon hasznosak. Gondolj csak a Wikipédiára, ahol minden szócikk tele van tűzdelve hivatkozásokkal, melyek egy másik szócikkre visznek a Wikipédián belül.

A belső linkek segítenek a honlapon belüli navigációban, növelik az oldalon eltöltött időt (van mire kattintani, ami hasznos tartalom, amely aztán egy újabb érdekes témára visz és így tovább).

A belső linkek további haszna, hogy segítenek a Google számára értelmezni a weboldal tartalmát, azt, hogy az egyes bejegyzések hogyan függenek össze egymással. A belső linkek ilyen célból történő használatát belső linképítésnek is nevezzük.

A belső linképítés nem kerül semmibe, ha használod az jó az olvasóid számára is, hisz a bejegyzésedhez kapcsolódó témákat olvashatnak, és ahogy említettem, a Google számára is segít a tartalom értelmezésében. Rangsorolási előnyt jelenthet.

Természetesen nemcsak belső linkek vannak a weboldalon, ilyen linkek a más weboldalakra való hivatkozások, például a forrás megjelölések.

Miért érdemes ellenőrizni a linkeket?

A hibás linkek, amelyek nem létező oldalra visznek, igaz nem lassítják le az oldalt, de a felhasználói élményt rontják. Ugye milyen bosszantó, ha rákattintasz valamire, és 404-es hibaoldalra visz a link? Nem találtad meg, ami érdekel. Ott hagyod, az oldalt.

Hibás linkek keletkezhetnek a weboldal költöztetése során, vagy például akkor, ha megszűnik az oldal, vagy bejegyzés, amit megjelöltél forrásként.

WordPress-es weboldal esetén, a hibás linkeket nagyon egyszerűen fel lehet deríteni, és a javításuk sem bonyolult a Broken Link Checker nevű bővítmény segítségével.

Mit tud a Broken Link Checker?

  • Ellenőrzi a linkeket a bejegyzésekben, hozzászólásokban, oldalakon, blogrollban és egyéni mezőkben is.
  • Megkeresi a nem működő, hiányzó képeket és átirányításokat.
  • Értesítést küld a WordPress admin felületén vagy emailben.
  • Megakadályozza, hogy a keresőmotorok kövessék a hibás linkeket.
  • A linkek kereshetők és szűrhetők URL, horgony szöveg és egyéb paraméterek alapján.
  • A linkeket közvetlenül a bővítmény oldaláról lehet szerkeszteni anélkül, hogy manuálisan frissíteni kellene minden bejegyzést.

A Broken Link Checker nagyon egyszerűen kezelhető és magyar nyelvű fordítása is van, ami még inkább megkönnyíti a dolgodat. Ha mégis bizonytalan vagy, hogyan is használd a bővítményt, olvass tovább, mert lépésről lépésre bemutatom a teendőket.

A Broken Link Checker telepítése és használata

A telepítésre, ahogy más bővítmények esetében is, két lehetőséged van.

Az egyik, ha letöltöd a bővítményt a bővítmény tárból, erről a linkről: Broken link checker, majd pedig feltöltöd a csomagot a BővítményekàÚj hozzáadása oldalon a Bővítmény feltöltésére kattintva.

A másik lehetőség, ha a Bővítmények–>Új hozzáadása oldalon, beírod a jobb oldali keresőbe, hogy Broken Link Checker. Az első szürke ikonos bővítményt kell telepíteni, majd pedig aktiválni.

Broken Link Checker

A bővítmény beállításai a Bővítémények–>Telepített bővítmények oldalon a Broken link Checker–>Beállításokra kattintva érhetők el.

Broken Link Checker

A hibás linkek listája pedig az Eszközök–>Nem működő hivatkozásokra kattintva érhető el.

Broken Link Checker

Az első fülön az általános beállítások szerepelnek, itt nyugodtan hagyhatod az alapbeállításokat. Ha más email címet szeretnél megadni, mint, ami a WordPress admin felületén szerepel, akkor töltsd ki az erre vonatkozó részt.

Broken Link Checker

A következő lapon a hivatkozások keresési helyét állíthatod be. Nem tudsz semmi hibát elkövetni. Az alapbeállítások (ezt láthatod a képen) is elegendők általában, de ha kipipálod, az összes lehetőséget, azzal sem tudsz mellélőni. Az Acf fields és a Custom fields (egyedi mezők) esetében a beállításoknál, megadhatsz egyéni paramétereket is.

Broken Link Checker

Az ellenőrzendő hivatkozások fülön szintén elég az alapbeállításokat kipipálni, kiegészítő lehetőség a különféle videó megosztó oldalak hivatkozásainak ellenőrzése, valamint a régebbi Youtube beágyazó kódok ellenőrzése.

Broken Link Checker

A protokollok és API-k oldalon csak akkor kell módosítani a beállításokat, ha a Mediafire és a Rapidshare API-t is szeretnéd használni. Ha ezekről az oldalakról, nem illesztettél be linket a honlapodba, akkor felesleges.

Broken Link Checker

A haladó beállítások oldalon a Fix redirect lehetőséget érdemes még bejelölni az alapból kipipált beállításokon kívül, így a hibás átirányítások automatikusan javításra kerülnek.

Broken Link Checker

A lap alján lévő Minden oldal újraellenőrzése gombbal, lehet elindítani a keresést, az ütemezett kereséstől eltérő időben.

Broken Link Checker

A beállítások után, vessünk egy pillantást a Nem működő hivatkozások oldalra is. 204 linket talált a bővítmény a weboldalon a képekkel együtt. Ebből 1 hibás, amit én hoztam létre, hogy meg tudjam mutatni a hibajavítást.

Broken Link Checker

A nem működik feliratra kattintva, láthatod a hibás linket. 404-es hibakód látszik az állapotnál, azt is láthatod melyik bejegyzésben, és milyen horgonyszöveg alatt található a hiba.  A jobb felső sarokban lévő keresés gombra kattintva tudod szűrni a hibás linkek listáját.

Broken Link Checker

A javításhoz, mutass rá a linkre, és válaszd ki az URL-cím szerkesztése lehetőséget, és írd át a helyes változatra a linket. Én most a domain névre javítom a létrehozott hibás linkemet.

Broken Link Checker

A javítás után a frissítésre kattintva, megjelent a javított linkem, 200-as kóddal, ami azt jelenti, a link működik.

Egy érdekes jelenségre lettem figyelmes, amikor hibás linket hoztam létre a teszthez. Először a domain név, egy hibásan írt változatával próbálkoztam, több s betű került bele, mint szükséges. Ezt mégsem érzékelte hibának a bővítmény, feltehetően azért, mert bár nincs ilyen domain név regisztrálva, de akár lehetne is. Ha beütöm a böngészőbe a hibásan írt domain nevet, akkor nem hibaoldalra visz (500-as, 404-es stb.)

Ezt érdemes észben tartani, amikor használod a Broken Link Checker-t. Sajnos más bővítményről nem tudok, ami ingyenes lenne, és viszonylag sűrűn frissítik (4 hónapja frissítették utoljára, ami még belefér, bár dolgozhatnának rajta sűrűbben is).

A másik két hasonló bővítményt, ami elérhető a bővítmény tárban 1 éve frissítették utoljára. Ennyire ritkán frissített plugint, nem szívesen telepítek, így marad erre a célra a Broken Link Checker.

Linképítés: Így válassz linképítési szolgáltatást!

Linképítés: Így válassz linképítési szolgáltatást!

A linképítés egy olyan területe a keresőoptimalizálásnak, amit itthon kevesen végeznek igazán magas színvonalon, azonban töménytelen mennyiségű ajánlatot találsz a Google-ben kutatva. Ebből a kínálatból, nem könnyű kiszűrni az igazán eredményes és biztonságos...

Látogatószerzés: Így szerezz látogatókat az új weboldaladra!

Látogatószerzés: Így szerezz látogatókat az új weboldaladra!

Biztos vagyok benne, hogy rengetegszer hallottad és olvastad, hogy ma már egy vállalkozás, nem lehet sikeres és nyereséges weboldal nélkül. Önmagában azonban egy weboldal nem sokat ér. Ahhoz, hogy az elkészített honlapod pénzt termeljen a vállalkozásod számára,...

Keresőbarát honlapkészítés – Mit jelent pontosan?

Keresőbarát honlapkészítés – Mit jelent pontosan?

Az interneten böngészve számos olyan ajánlattal találkozhatsz, mely keresőoptimalizált honlapkészítést, keresőbarát weboldal készítést ígér számodra. Ha megnézed a weboldal készítés csomag ajánlataimat láthatod, hogy én is nagy hangsúlyt fektetek rá, hogy az általam...

Copy link