Hibás linkek keresése Broken Link Checker segítségével

Szerző: | nov 20, 2017

Broken Link Checker

Ebben a bejegyzésben egy olyan területtel fogok foglalkozni, ami nem kapcsolódik ezer szállal a honlap sebesség optimalizáláshoz, azonban a felhasználói élmény javítása szempontjából nagyon fontos. Ez a terület nem más, mint a hibás linkek keresése és javítása.

Milyen hivatkozások vannak a weboldalon?

A bejegyzésben elhelyezett, egy saját másik bejegyzésre, oldalra való hivatkozást, belső hivatkozásnak nevezzük. Ezek a linkek több okból is nagyon hasznosak. Gondolj csak a Wikipédiára, ahol minden szócikk tele van tűzdelve hivatkozásokkal, melyek egy másik szócikkre visznek a Wikipédián belül.

A belső linkek segítenek a honlapon belüli navigációban, növelik az oldalon eltöltött időt (van mire kattintani, ami hasznos tartalom, amely aztán egy újabb érdekes témára visz és így tovább).

A belső linkek további haszna, hogy segítenek a Google számára értelmezni a weboldal tartalmát, azt, hogy az egyes bejegyzések hogyan függenek össze egymással. A belső linkek ilyen célból történő használatát belső linképítésnek is nevezzük.

A belső linképítés nem kerül semmibe, ha használod az jó az olvasóid számára is, hisz a bejegyzésedhez kapcsolódó témákat olvashatnak, és ahogy említettem, a Google számára is segít a tartalom értelmezésében. Rangsorolási előnyt jelenthet.

Természetesen nemcsak belső linkek vannak a weboldalon, ilyen linkek a más weboldalakra való hivatkozások, például a forrás megjelölések.

Miért érdemes ellenőrizni a linkeket?

A hibás linkek, amelyek nem létező oldalra visznek, igaz nem lassítják le az oldalt, de a felhasználói élményt rontják. Ugye milyen bosszantó, ha rákattintasz valamire, és 404-es hibaoldalra visz a link? Nem találtad meg, ami érdekel. Ott hagyod, az oldalt.

Hibás linkek keletkezhetnek a weboldal költöztetése során, vagy például akkor, ha megszűnik az oldal, vagy bejegyzés, amit megjelöltél forrásként.

WordPress-es weboldal esetén, a hibás linkeket nagyon egyszerűen fel lehet deríteni, és a javításuk sem bonyolult a Broken Link Checker nevű bővítmény segítségével.

Mit tud a Broken Link Checker?

  • Ellenőrzi a linkeket a bejegyzésekben, hozzászólásokban, oldalakon, blogrollban és egyéni mezőkben is.
  • Megkeresi a nem működő, hiányzó képeket és átirányításokat.
  • Értesítést küld a WordPress admin felületén vagy emailben.
  • Megakadályozza, hogy a keresőmotorok kövessék a hibás linkeket.
  • A linkek kereshetők és szűrhetők URL, horgony szöveg és egyéb paraméterek alapján.
  • A linkeket közvetlenül a bővítmény oldaláról lehet szerkeszteni anélkül, hogy manuálisan frissíteni kellene minden bejegyzést.

A Broken Link Checker nagyon egyszerűen kezelhető és magyar nyelvű fordítása is van, ami még inkább megkönnyíti a dolgodat. Ha mégis bizonytalan vagy, hogyan is használd a bővítményt, olvass tovább, mert lépésről lépésre bemutatom a teendőket.

A Broken Link Checker telepítése és használata

A telepítésre, ahogy más bővítmények esetében is, két lehetőséged van.

Az egyik, ha letöltöd a bővítményt a bővítmény tárból, erről a linkről: Broken link checker, majd pedig feltöltöd a csomagot a BővítményekàÚj hozzáadása oldalon a Bővítmény feltöltésére kattintva.

A másik lehetőség, ha a Bővítmények–>Új hozzáadása oldalon, beírod a jobb oldali keresőbe, hogy Broken Link Checker. Az első szürke ikonos bővítményt kell telepíteni, majd pedig aktiválni.

Broken Link Checker

A bővítmény beállításai a Bővítémények–>Telepített bővítmények oldalon a Broken link Checker–>Beállításokra kattintva érhetők el.

Broken Link Checker

A hibás linkek listája pedig az Eszközök–>Nem működő hivatkozásokra kattintva érhető el.

Broken Link Checker

Az első fülön az általános beállítások szerepelnek, itt nyugodtan hagyhatod az alapbeállításokat. Ha más email címet szeretnél megadni, mint, ami a WordPress admin felületén szerepel, akkor töltsd ki az erre vonatkozó részt.

Broken Link Checker

A következő lapon a hivatkozások keresési helyét állíthatod be. Nem tudsz semmi hibát elkövetni. Az alapbeállítások (ezt láthatod a képen) is elegendők általában, de ha kipipálod, az összes lehetőséget, azzal sem tudsz mellélőni. Az Acf fields és a Custom fields (egyedi mezők) esetében a beállításoknál, megadhatsz egyéni paramétereket is.

Broken Link Checker

Az ellenőrzendő hivatkozások fülön szintén elég az alapbeállításokat kipipálni, kiegészítő lehetőség a különféle videó megosztó oldalak hivatkozásainak ellenőrzése, valamint a régebbi Youtube beágyazó kódok ellenőrzése.

Broken Link Checker

A protokollok és API-k oldalon csak akkor kell módosítani a beállításokat, ha a Mediafire és a Rapidshare API-t is szeretnéd használni. Ha ezekről az oldalakról, nem illesztettél be linket a honlapodba, akkor felesleges.

Broken Link Checker

A haladó beállítások oldalon a Fix redirect lehetőséget érdemes még bejelölni az alapból kipipált beállításokon kívül, így a hibás átirányítások automatikusan javításra kerülnek.

Broken Link Checker

A lap alján lévő Minden oldal újraellenőrzése gombbal, lehet elindítani a keresést, az ütemezett kereséstől eltérő időben.

Broken Link Checker

A beállítások után, vessünk egy pillantást a Nem működő hivatkozások oldalra is. 204 linket talált a bővítmény a weboldalon a képekkel együtt. Ebből 1 hibás, amit én hoztam létre, hogy meg tudjam mutatni a hibajavítást.

Broken Link Checker

A nem működik feliratra kattintva, láthatod a hibás linket. 404-es hibakód látszik az állapotnál, azt is láthatod melyik bejegyzésben, és milyen horgonyszöveg alatt található a hiba.  A jobb felső sarokban lévő keresés gombra kattintva tudod szűrni a hibás linkek listáját.

Broken Link Checker

A javításhoz, mutass rá a linkre, és válaszd ki az URL-cím szerkesztése lehetőséget, és írd át a helyes változatra a linket. Én most a domain névre javítom a létrehozott hibás linkemet.

Broken Link Checker

A javítás után a frissítésre kattintva, megjelent a javított linkem, 200-as kóddal, ami azt jelenti, a link működik.

Egy érdekes jelenségre lettem figyelmes, amikor hibás linket hoztam létre a teszthez. Először a domain név, egy hibásan írt változatával próbálkoztam, több s betű került bele, mint szükséges. Ezt mégsem érzékelte hibának a bővítmény, feltehetően azért, mert bár nincs ilyen domain név regisztrálva, de akár lehetne is. Ha beütöm a böngészőbe a hibásan írt domain nevet, akkor nem hibaoldalra visz (500-as, 404-es stb.)

Ezt érdemes észben tartani, amikor használod a Broken Link Checker-t. Sajnos más bővítményről nem tudok, ami ingyenes lenne, és viszonylag sűrűn frissítik (4 hónapja frissítették utoljára, ami még belefér, bár dolgozhatnának rajta sűrűbben is).

A másik két hasonló bővítményt, ami elérhető a bővítmény tárban 1 éve frissítették utoljára. Ennyire ritkán frissített plugint, nem szívesen telepítek, így marad erre a célra a Broken Link Checker.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link