WordPress

Bevezetés a WordPress-be, ismerd meg a legnépszerűbb tartalomkezelőt!

Szűcs Mátétól (features.hu) kaptam ezt a nagyon szuper, részletes írást, melyben a WordPress-t mutatja be, a témával csak most ismerkedők számára is érthetően. 

Saját weboldalt szeretnél indítani? Akkor több mint valószínű, hogy találkoztál már a WordPress nevével. Felmerülhet a kérdés, hogy mi is ez a WordPress nevű szoftver és miért emlegetik ilyen gyakran weboldalak készítésével kapcsolatban?

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS). Ezt azt jelenti, hogy kvázi egy weboldal operációs rendszereként működik. Egy olyan keretrendszert biztosít, mellyel minimális programozói tudással és egy kis tanulással, igényes megjelenésű és funkciógazdag weboldalakat lehet létrehozni, viszonylag rövid idő alatt.

Rendkívül sokoldalú és jó alapot nyújt a legtöbb weboldal típus létrehozásához, emellett hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Népszerűségét jól jelzi a köré épült fejlesztői bázis és az, hogy az interneten található weboldalak több, mint 30%-a WordPress alapokon nyugszik.

A tartalomkezelő rendszerekről, avagy mi az a CMS?

Azt írtam az előző bekezdésben, hogy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. De mit is jelent ez?

Igyekszem zsargonmentesen fogalmazni. Amikor megnyitod a böngésződ és beírod egy weboldal címét, akkor a számítógéped egy szerverhez csatlakozik. Ha ez megtörtént, akkor lekéri az adott domainhez tartozó tartalmakat, majd letölti és megjeleníti azokat.

Ez a megjelenített tartalom nem áll másból, mint több száz, vagy ezer sornyi kódból. Ez a kód az esetek többségében kétféleképp kerülhet a szerverre. Vagy egy programozó helyezte el ezt a kódot, vagy a tartalomkezelő rendszer generálja előzőleg megadott utasítások alapján.

Ez utóbbi megoldás lényege az, hogy egy felhasználóbarát felületet kapj, ahol fejlesztő segítsége nélkül tudod módosítani a weboldalad tartalmát. Programozói tudás nélkül is módosíthatod a weboldalad rengeteg tulajdonságát, a többit megoldja helyetted a CMS.

Egy olyan CMS-el, mint amilyen a WordPress is, könnyedén írhatsz bejegyzéseket, kedvedre módosíthatod weboldalad megjelenését, képeket, videókat tölthetsz fel és rengeteg egyéb dolgot vihetsz véghez, anélkül, hogy egy sor kódot is írnál.

Miért ilyen népszerű a WordPress?

Rengeteg előnnyel rendelkezik a WP, ezek közül kiemelek néhányat:

Nyílt forráskód: Ez azt jelenti, hogy a kód nem egy természetes, vagy jogi személy tulajdona. Bárki felhasználhatja és módosíthatja azt. Ebből következik, hogy számtalan vállalkozás foglalkozik a rendszer fejlesztésével és természetesen a rendszerre épülő prémium megoldások előállításával.

Ingyenes szoftver: A WordPress-t ingyenesen letöltheti és használhatja bárki. Természetesen, ha az interneten elérhető weboldal alapjaként használnád, akkor egy domain címre és tárhelyre mindenképp szükséged lesz.

Könnyű kezelhetőség: Ahogy fentebb is írtam, nem kell programozói tudás az alapfunkciók kezeléséhez. Ha használtál már bármilyen egyszerűbb menürendszerrel rendelkező szoftvert, akkor a WordPress használatát is rövid idő alatt elsajátíthatod.

Rugalmasság: Jó alapot kaphatsz bármilyen típusú weboldal elkészítéséhez. Akár webáruházat, akár céges bemutatkozó oldalt, akár egy online portfóliót szeretnél, a WP-re alapozhatsz.

Bővíthetőség: A WordPress weboldalad új funkciókkal láthatod el úgynevezett bővítmények telepítésével. Ezek olyan önálló kódrészletek, melyek a weboldaladba beépülve extra lehetőségeket biztosítanak. Például űrlapokat vagy galériákat adhatsz a sitehoz, webáruház funkcionalitással láthatod el, vagy egy-egy keresőoptimalizáló bővítmény használatával gyorsíthatsz is azon.

Testreszabhatóság: A bővítmények mellett témákat is adhatsz a honlapodhoz. Ezek a bővítményekhez hasonlóan telepíthetőek, de nem közvetlenül a funkcionalitást változtatják meg, hanem az oldal megjelenését. Ezeket testreszabva, igazán egyedi megjelenést kölcsönözhetsz a honlapod számára.

Könnyű segítséget találni: A népszerűség egyik előnye, hogy ha problémába ütközöl, akkor azzal valószínűleg már más is találkozott. A legtöbb probléma megoldása így egy Google keresésre lesz tőled. A számtalan blogról és szakmai weboldalról nem is beszélve, ahonnan rengeteg információt szerezhetsz a rendszerről.

A kezdetekről

Nem szeretnék nagyon a részletekbe menni, de fontos tudni, hogy attól, hogy a WP manapság igen felkapott, nem egy múló trendről van szó. Sőt, a szoftver első verziója 2003-ban indult útjára. Matt Mullenweg és Mike Little egy egyszerű blog platformot szeretett volna kifejleszteni a korai internethasználók számára, ehhez egy B2 nevű felületet vettek alapul. Az évek során ennek a szoftvernek a fejlesztgetésével jutottunk az egyik legnépszerűbb weboldal készítést támogató eszközig.

Milyen típusú weboldalak készíthetőek WP használatával?

Sok-sok évvel ezelőtt még csak blogolásra volt használható a szoftver. Ma már ott tartunk, hogy szinte bármilyen típusú site alapjaként használható.

Természetesen továbbra is használhatod blogolásra, de céges weboldalakat, foglalási rendszereket, webshopokat, vagy landing oldalakat is készíthetsz használatával.

Olyan nagy nevek használják online megjelenésük alapjaként a WordPress-t, mint a BBC, a Walt Disney, vagy a Fehér Ház.

Bővítmények és témák

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a (szerintem) két legfontosabb előnyre, a pluginek és a témák kategóriájára.

Minden egyes bővítmény telepítésével valami újat fog tudni a weboldalad. A WordPress plugin könyvtárában több ezer bővítmény közül válogathatsz és két kattintással telepítheted őket. Gondolj bele, két kattintással webáruházzá változtathatod a weboldalad, vagy két kattintással telepíthetsz egy seoplugint, ami akár másodperceket farag le a betöltési sebességből.

Bővítményeket, nem csak a hivatalos könyvtárból, hanem harmadik féltől is beszerezhetsz. Egész kis iparág épült a legkülönfélébb pluginek fejlesztésére. Ha mégsem találnád meg a számodra megfelelőt, akkor még mindig ott a lehetőség a saját fejlesztésre, vagy egy fejlesztő megbízására. A WordPress PHP kódon alapszik és nyílt forráskódú, így egy PHP tudással rendelkező fejlesztő képes lehet egyedi plugin elkészítésére is.

A bővítmények mellett fontos említést tenni a témákról is. A témák a megjelenést manipulálják. Gyakorlatilag egy design keretrendszert biztosítanak, amit az admin felületen keresztül módosíthatsz.

Egy téma telepítésével megváltoztathatod a teljes honlap megjelenését, anélkül, hogy a tartalom változna. Tehát a már meglévő bejegyzések, vizuális elemek, oldalszerkezet stb. változatlan marad, míg a dizájnelemek lecserélődnek.

A témák mellett manapság egyre népszerűbbek az úgynevezett pagebuilder bővítmények. Ezek olyan pluginek, melyek egy “húzd és vidd” funkcionalitást biztosítanak a megjelenés megváltoztatására. Ezt egy olyan felületként kell elképzelni, ahol az egered használatával képes vagy az oldalt felépítő blokkokat módosítani, újakat hozzáadni, átállítani a betűtípusokat vagy a színeket.

A WordPress hátrányai

Természetesen nem csak pozitív oldala van a WP használatának. Némi hátránnyal is jár az alkalmazása, viszont én úgy gondolom, hogy egyrészt a pozitív tulajdonságok bőven ellensúlyozzák a negatívakat, valamint kis odafigyeléssel hátrányok fixálhatóak.

A népszerűségnek nem csak pozitív oldala van. Ha egy bővítményben, vagy a WordPressben sérülékenység keletkezik, az rögtön felhasználók millióit érinti. Épp ezért fontos a naprakészség, valamint a frissítések és a karbantartás rendszeres végrehajtása.

Másik gyakori probléma a bővítmények halmozása és azok inkompatibilitása. Az, hogy rengeteg plugin érhető el nem azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül minden problémát egy-egy bővítmény telepítésével kellene megoldanunk. Minél több bővítményt használsz az annál több erőforrást fog igényelni a weboldalad és előfordulhat, hogy bizonyos pluginek nem működnek együtt másokkal.

Ezen probléma kiküszöbölésére javaslom, hogy vizsgáld meg, hogy tényleg szükséged van-e egy adott bővítményre. A másik tippem, hogy próbálj meg olyan robosztusabb megoldásokat választani, amivel akár több más plugint is kiválthatsz.

A WP esetében sem úszható meg a tanulás, persze ha nem csak átlagfelhasználó szintjén szeretnéd használni. Mint akármelyik más CMS esetében, itt is időt kell szánni a szoftver és a kiegészítők megismerésére.

+1 WordPress.com és WordPress.org

Ha a cikk elolvasása után rákeresel a WordPress nevére, akkor azt láthatod, hogy két verzió is rendelkezése áll. Az egyik .com, míg a másik .org végződéssel.

A WordPress.org-róltöltheted le a különálló szoftvert. Ezt telepítve a saját tárhelyedre, elkezdheted a saját weboldalad felépítését.

A WordPress.com is a WordPress.org-ról letölthető szoftveren alapszik, azonban ez egy fizetős platform. Ez azoknak készült, akik ugyan szeretnék a WP-t használni, de nem szeretnének a telepítéssel, testreszabással, vagy tárhely menedzselésével foglalkozni és hajlandóak ezért extra díjat fizetni.

Szerző: Szűcs Máté (Features.hu)

Kép forrása: Pixabay.com