Oldal kiválasztása

Az Autoptimize telepítése és beállítása

Szerző: | nov 2, 2017

autoptimize5

A bejegyzést 2017-ben írtam, az Autoptimize akkori verziójához. A bejegyzésben szereplő információk már nem naprakészek, csak iránymutatásnak tekinthetők!

Az előző bejegyzésemben a gyorsítótárazásra szolgáló bővítményeket mutattam be, valamint a WP Fastest Cache beállítását. Abban az írásban utaltam rá, hogy bár a WP Fastest Cache is tartalmaz a JS, CSS és HTML fájlok egyesítésére és tömörítésére szolgáló funkciókat, erre a feladatra az Autoptimize jobb megoldást jelent. Ma az Autoptimize beállítását fogom bemutatni.

A bővítmény telepítéséhez válaszd ki a Bővítmények menü, Új hozzáadása menüpontját, majd pedig írd be a keresőbe, hogy Autoptimize. A bővítmény kisképe egy szörföst ábrázol, egyszerű megtalálni.

autoptimize0

Telepítés és aktiválás után, a Telepített bővítmények oldalon már megtalálod az Autoptimize-t is, itt kell kiválasztanod a Beállításokat, az Autoptimize beállításához.

Egy nagyon egyszerű képernyő fogad, ahol, csak 3 pipálható lehetőség látszik, ezért először a Show advanced settingsre kell kattintani, hogy lásd a további beállításokat is.

autoptimize1

A HTML Options doboznál elég csak az első lehetőséget kipipálni (Optimize HTML Code), a JavaScript Options doboznál az Optimize Javascript Code lehetőséget kell kiválasztani. Itt már több beállítási lehetőség szerepel:

Force Javascript in (head): ez a beállítás azt eredményezheti, hogy a javascript fájl a hajtás fölé kerül, ami nem előnyös.

Also aggregate inline JS: ha ezt a lehetőséget kipipálod, az nagyon hamar megnöveli az Autoptimize gyorsítótár méretét, nem javasolt használni.

Exclude scripts from Autoptimize: itt meg lehet adni, hogy melyik javascript fájlokat hagyja ki a bővítmény az optimalizálásból. Erre akkor lehet szükséged, ha az optimalizálás miatt, valami nem működik megfelelően az oldalon. Nem működik a slider, vagy a mobil menü, nem jelennek meg a képek stb. Ezeket általában meg lehet oldani azzal, ha kivételként hozzáadod a jquery.js fájlt.

Add try-catch wrapping: ez a funkció amolyan hibajavítás, ha valami nem működik megfelelően, megpróbálhatod aktiválni ezt a funkciót.

autoptimize2

A CSS Options panelen az Inline and Defer CSS, és az Inline all CSS funkció kivételével, az összes többi lehetőséget aktiválhatod az optimális teljesítmény érdekében.

A kakukktojást a Remove Google Fonts opció jelenti. Ha ezt bekapcsolod, akkor a Google betűtípus helyett, amit külső forrásból töltesz be, egy egyszerűbb helyettesítő betűtípus jelenik meg a weboldalon. Ha szeretnéd megtartani az eredeti Google betűtípust, akkor ezt a lehetőséget se pipáld ki.

autoptimize

A weboldalon, amiről készítettem a bővítmény beállításaihoz a képeket, azért van aktiválva ez a funkció, mert korábban már beállítottam, hogy a Google Fonts a saját tárhelyről töltődjön be, ezért nem kell külső forrásból letölteni.

Az egyéb beállításoknál mindkét lehetőséget kipipálhatod, így az egyesített fájlok mentésre kerülnek, és a bejelentkezett felhasználók számára is optimalizálva lesz az oldal.

autoptimize4

Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez a bejegyzés, legközelebb a képek optimalizálásáról fogok írni részletesen.

Ez is érdekelhet: