Adatbázis karbantartás és optimalizálás a WP-Optimize segítségével

Szerző: | nov 15, 2017

WP-Optimize

Az adatbázis karbantartás és optimalizálás nem varázsol villámgyors honlapot egy döcögős, komótos weboldalból, de segít a cél elérésében. Ha a sebesség optimalizálást egy nagy tortaként képzeled el, ez egy kis szelete az egésznek.

Nem kell megijedned, ha kínaiul hangzik a MySQL, adatbázis tábla és hasonló kifejezések sora, elmagyarázom lépésről, lépésre, mi micsoda, és mit kell tenned, egy gyors, karbantartott adatbázis eléréshez. Vágjunk is bele!

Mi az adatbázis?

Az adatbázis, ahogy a nagyon beszédes neve is utal rá, adatok tárolására szolgál. A tartalomkezelő rendszerek (WordPress, Joomla) nem működtethetők MySQL adatbázis nélkül.

Az adatbázist táblák alkotják, minden táblában más-más információ található. A WordPress 11 táblát hoz létre telepítéskor, a táblák száma, a különféle bővítmények telepítésével növekedik. Nemcsak a táblák száma, hanem azok mérete is tud növekedni, de erről majd később.

Milyen információkat tartalmaz az adatbázis?

Az adatbázisban találhatók az oldallal és bővítményekkel kapcsolatos beállítások, a felhasználók adatai, a bejegyzések és a bejegyzések meta adatai, a kategóriák, címkék, hozzászólások a teljesség igénye nélkül.

Ahogy látod, lényegében minden fontos információ az adatbázisban található. Ahogy egyre jobban belakod a weboldalt, bővítményeket telepítesz, egyre több és több bejegyzést teszel közzé az adatbázis mérete is növekedik.

Mi növelheti még az adatbázis méretét?

A WordPress egy nagyon hasznos funkciója a bejegyzés és oldal változatok mentése (post revisions). Minden alkalommal, amikor egy bejegyzést szerkesztesz, és újra elmentesz, létrejön egy változat. Ebből a változatból vissza lehet állítani a bejegyzés egy korábbi állapotát.

Ez nagyon hasznos funkció, azonban, ha nagyon sok bejegyzésed van és gyakran módosítottad őket, akkor jó eséllyel rengeteg olyan régi változatot is tartalmaz az adatbázisod, amire már nincs szükség. Ezek pedig jelentősen növelik az adatbázis méretét.

Miért fontos karbantartani az adatbázist?

Az adatbázist képzeld el úgy, mint a számítógéped merevlemezét. Amikor fájlokat másolsz és törölsz, programokat telepítesz és törölsz, akkor maradhatnak felesleges fájlok a gépeden, és a merevlemez is töredezetté válik. Ha töredezett a merevlemezed, akkor lassabb lesz az adatok lekérése, ezáltal a számítógéped is.

Az adatbázis ugyanígy viselkedik. A weboldal a működése során adatokat kér le az adatbázisból. Ha túl nagy már az adatbázis, felesleges adatokat tartalmaz és töredezett, akkor a lekérés lassabb lesz, ami a weboldalt is lassítja.

Hogyan lehet karbantartani az adatbázist?

Fontos, hogy mielőtt bármelyik karbantartási módszert alkalmazod, készíts biztonsági mentést az adatbázisról. Ezt megteheted a PHPMyAdmin segítségével, vagy a cPanel teljes biztonsági mentés készítése funkciójával is.

Az adatbázis kezelésére a PHPMyAdmin szolgál, így az egyik karbantartási lehetőség, a PHPMyAdmin, adatbázis optimalizálása funkciójának futtatása.

A másik lehetőség, ha a WordPress admin felületén keresztül, bővítmény segítségével végzed el az adatbázis kitakarítását és töredezettség mentesítését. Erre jó megoldást kínál a WP-Optimize, ennek használatát fogom most bemutatni.

A WP-Optimize beállítása

A WP-Optimize a legnépszerűbb adatbázis optimalizáló bővítmény WordPress-re. Több mint 600.000 aktív telepítéssel és 4.9-es átlagos értékeléssel büszkélkedhet. A cikk írásának időpontjában (2017.11.15) éppen 2 hete frissítették utoljára, rendszeresen foglalkoznak vele a fejlesztők.

A telepítésre két lehetőséged van:

  • Az egyik, ha letöltöd a bővítményt a bővítmény tárból, erről a linkről: WP-Optimize, majd pedig feltöltöd a csomagot a Bővítmények–>Új hozzáadása oldalon a Bővítmény feltöltésére kattintva.
  • A másik lehetőség, ha a Bővítmények–>Új hozzáadása oldalon, beírod a jobb oldali keresőbe, hogy WP-Optimize. Az első narancssárga ikonos bővítményt kell telepíteni, majd pedig aktiválni.

WP-Optimize

A telepítés és bekapcsolás után, a WordPress admin felület bal oldali sávjában, megjelenik a WP-Optimize felirat és ikon, erre kattintva tudod megnyitni a bővítmény beállításait.

WP-Optimize

A bővítmény oldalán 4 lapfül van: WP-Optimize, Table information, Beállítások, Plugin family.

A WP-Optimize fülön látszanak elvégezhető műveleteket, az első 5 automatikusan ki van pipálva, ezek a beállítások biztonságosak és elegendők is (adatbázis táblák optimalizálása, bejegyzés módosítások eltávolítása, spamek és lomtárban lévő hozzászólások törlése, piszkozatok és lomtárban lévő bejegyzések törlése, nem jóváhagyott hozzászólások törlése).

Szintén ezen az oldalon jobbra látszik a PHP és MySQL verzió, az automatikus optimalizálásra vonatkozó aktuális beállítások, az adatbázis jelenlegi mérete.

WP-Optimize

A Table information fülön látszanak az adatbázist alkotó táblák, valamint a méretükre és típusukra vonatkozó információk. Ezzel nem kell különösebben foglalkoznod.

WP-Optimize

A Beállítások fülön két blokk van, a General settings és az Auto clean-up settings.

A General settings esetében az első – Keep last 2 weeks data – lehetőséget kipipálva, azt állíthatod, be, hogy az utolsó 2 hét adatait, tartsa meg a bővítmény, a többit törölje. A szám természetesen átírható másra is. Ez a lehetőség opcionális, én nem használom, de ha szeretnéd megőrizni például a bejegyzések utolsó pár módosítását, akkor jól jöhet.

WP-Optimize

Az Auto clean-up settings blokkban aktiválhatod, hogy a WP-Optimize automatikusan, meghatározott időközönként elvégezze az adatbázis optimalizálását. Ez egy nagyon kényelmes lehetőség, de én személy szerint nem használom. Szívesebben futtatom magam az adatbázis optimalizálást, miután készítettem egy teljes biztonsági mentést.

A Plugin Family füllel nem kell foglalkoznod, ez tulajdonképpen egy kis reklám a bővítményt készítők számára.

WP-Optimize

Ha elkészítetted a biztonsági mentést és kellőképpen megismerted a bővítmény adta lehetőségeket, nincs más hátra, mint elvégezni az adatbázis optimalizálást. Ehhez nem kell mást tenned, mint a Run all selected optimizations kék gombra kattintani.

WP-Optimize

Ekkor elkezdi a munkát a WP-Optimize, amikor a végére ér, a Status dobozban láthatod, mennyivel sikerült csökkenteni az adatbázis méretét.

Az adatbázissal kapcsolatban, nagyon sok érdekességet és ötletet olvashatsz a WP Szaki weboldalon a MySQL adatbázis kisokos című bejegyzésben, melyekre én most nem tértem ki. Megtudhatod például, hogy lehet egy egyszerű kód segítségével, szabályozni az automatikusan elkészített változatok (revisions) számát. Jó szívvel ajánlom Ferenc többi bejegyzését is.

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

WordPress vagy egyedi fejlesztés?

Az alábbi nagyon részletes cikket Cellár Lászlótól kaptam. Ha nem tudsz dönteni a WordPress és az egyedi fejlesztés között,...

Copy link