ingyenes seo eszközök

A legjobb ingyenes SEO eszközök 2020-ban

Salánki Dánieltől a seolabor tulajdonosától kaptam ezt a remek összefoglalót a legjobb ingyenes SEO eszközökről. Ha szeretnél megismerkedni ezekkel az eszközökkel, mindenképp olvasd végig a cikket!

Szerző: seolabor

Ahhoz, hogy a keresőoptimalizálásban rejlő lehetőségét kitudjuk használni, muszáj profi eszközökkel dolgozni. Szerencsére ma már rengeteg SEO eszköz áll a rendelkezésünkre.

Kezdők weboldal tulajdonosok számára sokszor gondot okoz, a megfelelő eszközök kiválasztása. Gyakran felmerülő kérdés, hogy melyik a legjobb? Melyikkel lehet igazán jól dolgozni és kimagasló eredményeket elérni?

Épp ezért ebben a cikkben azokat a legjobb ingyenes SEO eszközöket fogom bemutatni, amelyek tudatos használatával jelentős eredményeket lehet elérni a keresőoptimalizálásban.

WebSite Auditor

A WebSite Auditor a Link-Assistant SEO szoftvere, amivel a technikai részek átvizsgálása mellett, lehetőség van részletes tartalmi elemzésre is. Az eszköz demo verziója tartalmaz minden olyan funkciót, amivel te magad, SEO szakértő bevonása nélkül is tökéletesre be tudod állítani a weboldalad tartalmát.

Technikai SEO elemzés

Az elemzés után azonnal látod, hogy a honlapod jelenleg milyen állapotban van. A vizsgálathoz csak az oldalad domain nevét kell megadnod.

website auditor domain hozáadás

Site Audit

A ‘Site Structure > Site Audit’ menüpont alatt a honlapod részletes technikai beállításait fogod megtalálni.

Pl. Robots.txt, webhelytérkép, átirányítások, URL-ek, HTTPS protokoll, stb.

Az eszköz hatalmas előnye, hogy nem csak a jelzi a hibákat, de konkrét javaslatok is ad az optimalizálásra.

site audit

Az felmerülő hibákon érdemes sorról-sorra végigmenni, javítani.

A SEO egy soha véget nem érő optimalizálási folyamat, aminek az alapja, hogy a technikai részek rendben legyenek.

Tartalmi SEO elemzés

Page Audit

Az eszköz nem csak a teljes domain egészét tudja megvizsgálni, hanem az egyes aloldalak is. Meg tudod adni egy konkrét blogbejegyzés URL címét, aminek a tartalmát javítani szeretnéd. Ehhez a ‘Content Analysis > Page Audit’ fülre kell menned, majd a kiválasztott URL és a hozzá kapcsolódó fő kulcsszó megadásával el tudod indítani az elemzést.

page audit

A szoftver megvizsgálja az adott kulcsszóra az első 30 találatát weboldalát és kiválasztja a 10 legjobb tartalommal rendelkező oldalt. Ennek a 10 oldalnak a tartalmát fogja összehasonlítani a tieddel.

page audit elemzés

A végeredményben szerepelni, fog hogy a te cikked hol van lemaradva, esetleg hol van túl optimalizálva a többiekhez képest.

A bal felső sarokban mindig egy 0-100%-os skálán fogja értékelni a bejegyzésed aktuális optimalizálási állapotát. (A 90% feletti érték már jónak számít.)

A felsorolt pontok a tartalmi optimalizálás legfontosabb részeit fogja megjeleníteni. Pl. Title (oldal címe), Meta tags (meta leírás), Body (szöveg), h1, h2-h6 címsorok, stb.

TF-IDF

A TF-IDF elemzés segítségével meg tudod találni azokat a kapcsolódó kifejezéseket, amelyek a versenytársaid bejegyzésében előfordulnak. A Google algoritmusa nem csak a szövegben elhelyezett kulcsszavak száma alapján határozza meg a bejegyzés minőségét, hanem a szöveg felépítése és környezete alapján. Fontos, hogy a cikkekben a fő kulcsszó és a hozzá kapcsolódó LSI kulcsszavak mellett, a kapcsolódó kifejezések is szerepeljenek. Ezeket a kifejezéseket fogod megtalálni ennek a SEO eszköznek a segítséggel.

tf idf elemzés

A megjelenő kifejezések között szerepelni fognak ‘sallang’ szavak is pl. ‘ahhoz hogy’, ‘arra hogy’, ‘hogy milyen’, stb. ezekkel a szavakkal nem kell foglalkozni, csak azokra a kulcsszavakra fókuszálunk, ami a konkrét bejegyzés tartalmához kapcsolódik.

A ‘Multi-word Keywords’ (többszavas kifejezések) mellett érdemes a ‘Single-word Keywords’ (egyszavas kifejezések)-et is ellenőrizni.

Tipp: Fontos, hogy mindig a felhasználóknak írjuk a tartalmat, de az algoritmusnak optimalizáljuk. Mindig az olvasók az elsők, csak akkor szabad plussz kifejezésekkel kiegészíteni a szöveget, ha az nem megy a felhasználói élmény rovására.

Ubersuggest

Az Ubersuggest egy folyamatosan fejlődő SEO eszköz, ami a keresőoptimalizálás mindhárom részét valamilyen szinten lefedni.

  • (Technical SEO) Technikai részek
  • (On-page SEO) Tartalmi optimalizálás
  • (Off-page SEO) Linkek

Mire tudod használni az Ubersuggest-et?

Kulcsszókutatás

Az Ubersuggest talán a legjobb az ingyenes kulcsszókutató eszközök listáján. A rengeteg kapcsolódó kifejezés mellett látjuk a pontos havi keresési mennyiséget, a CPC (Cost Per Click ), PD (Paid Difficulty), és az SD (SEO Difficulty) adatokat is.

A kapcsolódó kifejezések megtalálásához az ‘UBERSUGGEST > Keyword Ideas’ felületen kell megadni a fő kulcsszavad, ami általában egy head keyword. A keresés után megkapod az összes kapcsolódó medium és long-tail kulcsszót, ami ebben a témában releváns.

ubersuggest keywords

Weboldal elemzés

A ‘SEO ANALYZER > Site Audit’ fülnél a megadott domain név alapján egy gyors pár perces weboldal elemzést végez a szoftver. Fontos, hogy az elemzés nem nem vált ki egy teljes SEO audit-ot, de a weboldal áttekintésére tökéletesen alkalmas.

ubersuggest site audit

ubersuggest sebesség

Backlink elemzés

A keresőoptimalizálás harmadik és egyben legnehezebb része a linképítés, az Ubersuggest utolsó eszköze ebben fog neked segíteni. A versenytársad domain neve alapján meg tudod találni azokat a weboldalakat, amelyek hivatkoznak rá. A linképítés mindig az elemzéssel kezdődik, meg kell vizsgálni, hogy a konkurens weboldalak honnan és milyen forrásból kapnak linkeket. Az elemzéshez a ‘SEO ANALYZER > Backlinks’ fülnél kell megadni az URL-t.

ubersuggest backlinks

A kapott eredményt egy kattintással ki tudod exportálni és hozzáadni egy Excel vagy Google Sheets dokumentumhoz.

Ubersuggest Chrome bővítmény

A hetekben megjelent Ubersuggest Google Chrome bővítménye is. A bővítmény segítségével az online felület mellett, most már a találati listában is lehetőség van a kulcsszavak áttekintésére és elemzésére.

chrome ubersuggest

A képen látható, hogy egy kulcsszóra keresve a bővítmény azonnal feldobja annak havi keresési mennyiségét és CPC (Cost Per Click) adatait.

A ‘View All’ opcióra kattintva pedig a már megszokott Ubersuggest felületet fogjuk kapni, ahol minden SEO szempontból fontos adat rendelkezésünkre áll.

chrome keresési adatok

Emellett a találati lista bal oldalán felugrik egy ablak ‘People also search for…’ felirat, ahol azokat a kulcsszavak és a hozzájuk kapcsolódó keresési mennyiséget fogjuk látni, amire a felhasználók még keresnek ebben a témában.

chrome keresési javaslatok

A találati lista weboldalain pedig megjelenik egy ‘Domain Score’ érték, ami a weboldal aktuális erejét mutatja. Látjuk még a közösségi média megosztásokat, és az oldalra érkező külső linkek is.

közösségi megosztások linkek

Az Ubersuggest új Google Chrome SEO eszközével minden olyan funkciót el tudunk érni, amit eddig csak a hivatalos weboldalon tudtunk. A bővítményt mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen nincs még egy ilyen ingyenes eszköz, ami a találati lista alapján ilyen sok keresőoptimalizáláshoz szükséges adatot mutat.

PageSpeed Insights

A PageSpeed Insights a legismertebb és legtöbbet használt oldalbetöltés ellenőrző eszköz. Segítségével a honlapod sebességét tudod tesztelni mobilon és asztali gépen is egyaránt.

Miért fontos a betöltési sebesség?

Az emberek egyre türelmetlenebbek, mindenkinek azonnal kell minden. Ha nem jelenik meg azonnal a tartalom, nem fogják meg várni, rögtön kilépnek. Talán soha nem volt még ennyire fontos a sebesség mint most és ezt a ‘keresőóriás’ is tudja.

A Google még 2010-ben bejelentette, hogy a honlap betöltési sebessége rangsorolási faktor. A tesztek azt mutatják, hogy a mobilos felhasználók 53%-a visszalép a találati listára, ha a weboldal nem tölt be 3mp alatt.

A Google célja, hogy a felhasználók a keresőbe beírt kulcsszóra mindig abban a témában a legjobb honlapokat lássák. Ha tartani akarod a versenyt a többiekkel akkor, fontos az oldalbetöltés optimalizálása is. Ha lassú az oldalad az algoritmus soha nem fog az első oldalra sorolni, hiába jó a tartalmad.

pagespeed insights

A PageSpeed Insights az oldalad domain neve alapján ellenőrizni annak betöltési sebességét.

Az eszköz mobilon és asztali gépen is tesztel, majd egy 0-100-ig terjed skálán értékeli azt. Ha lejjebb görgetsz láthatod, hogy az eszköz pontosan meghatározza, milyen területen van lemaradva az honlap, miket érdemes javítani, hogy gyorsabb legyen.

pagespeed javaslatok

A lassú oldalbetöltést a legtöbbször nagy méretű képek, valamint a kezeletlen CSS és JavaScript fájlok okozzák.

Tipp: A képek tömörítéséhez érdemes a ‘TinyPNG’ ingyenes online eszközét használni, ami minőségromlás nélkül képes akár 60-70%-kal csökkenteni egy kép méretét.

A CSS és JavaScript tömörítéshez pedig használd a ‘Autoptimize’ ingyenes WordPress bővítményt.

SEO SpyGlass

A SEO SpyGlass egy backlink elemző SEO eszköz. Hasonlóan a már fent említett WebSite Auditor-hoz, itt is szükség van az szoftver letöltésére és telepítésére. A SpyGlass-t a versenytársak linkhálózatának feltérképezésére tudod használni. Meg tudod keresni azokat a weboldalakat, ahonnan a versenytársad kap linket, de te nem.

Tipp: Minél több releváns domain hivatkozik a honlapodra, az annál értékesebb lesz a Google szemében. Fontos, hogy a külső hivatkozások mindig hiteles és megbízható forrásból érkezzenek. A gyenge minőségű linkhálózatok ma már többet ártanak mint használnak.

Az elemzéshez add meg a versenytársad domain nevét.

spyglass

A ‘Backlink Profile > Summary’ menüpontnál látni fogod a versenytársadra hivatkozó domainek számát valamint a domainekből származó külső linkek számát is.

Meg tudod nézni a dofollow, nofollow linkek arányát, de még a linkek horgony szövegét (anchor text) is.

Tipp: Ahhoz, hogy a linkhálózat természetes legyen, amit a Google algoritmusa is szeret, a hivatkozásokhoz használt horgonyszövegeknek nem szabad megegyeznie a fő kulcsszavakkal. Érdemes valami ‘sallang’ anchor text-et megadni Pl. ‘Kattints ide’, ‘Olvass tovább’, ‘folyatás itt’, stb.

backlink elemzés

A ‘Backlink Profile > Linking Domains’ menüpontnál pedig a konkrét hivatkozó oldalakat fogod megtalálni.

hivatkozó domainek

A SpyGlass SEO szoftver hatalmas adatbázissal rendelkezik linkek területén, kiválóan alkalmas egy teljes backlink hálózat elemzésére is. A folyamatos fejlesztésekkel és adatbázis növekedéssel pedig egyre közelebb kerül a prémium Ahrefs és Majestic linkelemző SEO szoftverekhez.

Yoast SEO

A Yoast SEO egy WordPress bővítmény, amint több mint 5 millióan használnak világszerte. A Yoast egy univerzális SEO eszköz hiszen a keresőoptimalizálás technikai és tartalmi részeit is be lehet vele állítani.

Az aktiválás után egy telepítés varázslón fog végigvezetni az eszköz, ahol pár egyszerű kérdésre kell válaszolni az oldaladdal kapcsolatban.

yoast telepítés

Pl.

  • Készen áll-e a weboldalad, hogy a bekerüljön a Google indexbe?
  • Milyen típusú az oldal? (blog?, webáruház?, stb.)
  • Személyes vagy üzleti célú a weboldal?

Mire tudod használni a Yoast SEO-t?

A bővítmény minden oldalhoz hozzárendel egy ‘Meta SEO box’-ot, amivel bármikor meg tudod adni az adott oldal címét és meta leírását.

yoast meta adatok

Az oldal címe maximum 50-60 karakterből, a meta leírás 145-150 karakterből állhat. A Yoast egy skála alapján folyamatos visszajelzést ad az aktuális karakterek számtól függően.

Emellett az oldal kulcsszavát is megtudod adni, amivel a tartalmi optimalizáláshoz fog tippeket mutatni az eszköz.

yoast focus keyword

A bővítmény beállításában létre tudod hozni, az oldalad webhelytérképét, szerkeszteni tudod a robots.txt fájlt, hozzá tudsz adni kanonikus címkét, noindex attribútumot valamint a kategória és címke oldalak indexelését is át tudod állítani.

Összegzés

Az ingyenes SEO eszközök mindig valamilyen kompromisszummal járnak, azonban a megfelelő idő és energia ráfordítással közel azonos eredményeket lehet elérni, mint egy fizetős szoftverrel.

Ha komolyabban szeretnél a weboldalad optimalizálásával foglalkozni, akkor mindenképp érdemes beszerezni a Link-Assistant 4 SEO eszközét, hiszen jelenleg ez a legjobb ár-érték arányú szoftvercsomag a piacon.

Kép forrása: Pexels.com