Oldal kiválasztása

9 dolog, amit tudnod kell a megfelelő tárhely kiválasztásához!

Szerző: | szept 9, 2016

tarhely

Ha szeretnél egy honlapot, de nem tudod melyik szolgáltatónál legyen, hol foglald le a domaint, mekkora legyen egyáltalán a tárhely és milyen egyéb szempontokat érdemes figyelni a tárhely kiválasztásánál, akkor ez a bejegyzés neked szól.

Magyarországon számos szolgáltató tárhely csomagjai közül választhatsz, ennek a bejegyzésnek nem célja bemutatni a különféle ajánlatokat, csak a választáshoz szeretnék támpontokat adni.

Válassz az oldal jellegének megfelelő méretű tárhelyet!

Mit is jelent ez? Mielőtt elkezded böngészni a szolgáltatók kínálatát, először gondold át, milyen jellegű oldalt készítesz, mivel ez meghatározza, hogy mekkora tárhelyre lesz szükséged, akarsz-e sok aldomaint és email címet, vagy elég kevesebb is.

Ha egy néhány oldalból álló bemutatkozó oldalban gondolkodsz, amin csak pár kép van és bemutatkozó szöveg, esetleg egy videó, akkor bőven elég egy kisebb csomag is, mondjuk 1Gb-s. Ha olyan oldalt működtetsz majd, amin nagyon sok tartalom lesz képekkel (blog, magazin, stb.), akkor érdemes a nagyobb tárhelyek között körülnézni (3GB, 5-6GB).

Korlátlan legyen a tárhely vagy nem?

A korlátlan jelző nem a tárhely méretére vonatkozik, hanem a tárhelyhez kapcsolódó egyéb paraméterekre, ilyen például az adatbázisok száma, aldomainek, parkoltatott domainek, felvehető domainek száma, email fiókok száma és az adatforgalom.

A korlátlan tárhelyek valamivel drágábbak, mint sima társaik, ha elegendő számodra, amit az utóbbiak kínálnak, akkor nem érdemes a korlátlan tárhely mellett döntened.

Rendelkezésre állási idő, uptime

Minél magasabb ez a szám százalékban annál jobb! Ha 99,9% az értéke, akkor ez azt jelenti, hogy a tárhely kiszolgáló szerverei elméletileg évi 8,76óra kimaradást engedélyeznek, tehát egy évben, ennyi ideig nem elérhető maximum a weboldalad. 99,5% feletti uptime-ot garantáló szolgáltató már megbízhatónak számít, ha csak ezt a számot vesszük figyelembe.

Futtatható legyen PHP

Ha WordPress-t vagy más tartalomkezelő rendszert esetleg webáruházat szeretnél működtetni, elengedhetetlen a PHP futtatás. Ezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert akad néhány nagyon olcsó statikus tárhely csomag, ami azért tud olcsó lenni, mert nem rendelkezik ilyen funkcióval.

Persze ezeknek a csomagoknak is van létjogosultsága, de hiába olcsók, ha WordPressben gondolkodsz, ezek számodra nem megfelelők.

CMS kompatibilitás

Ez elég alap, hisz a tartalomkezelő rendszerek (WordPress, Joomla, Drupal) nagy népszerűségnek örvendenek. Vannak olyan csomagok, melyeket direkt WordPress-hez, vagy Joomla-hoz ajánlanak, de igazából bármelyik nem statikus, PHP-t futtató tárhely megfelel, melyhez tartozik adatbázis is.

cPanel

Én személy szerint nagyon szeretem a cPanelt és fontosnak tartom, hogy egy tárhely szolgáltatáshoz tartozzon cPanel is (találkoztam már olyan, szerintem drága csomaggal, amihez nem volt).

Ezen a felületen létrehozhatsz email fiókokat, a fájlkezelő segítségével, hozzáférhetsz a weboldal fájljaihoz, készíthetsz teljes biztonsági mentést, hozzáadhatsz aldomaint vagy domaint, használhatod a víruskeresőjét, az alkalmazás telepítő segítségével pedig nagyon egyszerűen telepíthetsz WordPress-t, vagy más CMS-t is.

Ha csak ennyit tudna a cPanel, akkor is nagyon hasznos lenne, de az előbb felsoroltak, csak a funkciók töredékét jelentik.

DDoS védelem, Spam és vírusszűrés

A WordPress és Joomla alapú oldalakat sajnos nagyon gyakran próbálják feltörni. Egy külön bejegyzésben foglalkozok majd vele, hogy te mit tehetsz a weboldal biztonsága érdekében, itt most erre nem térnék ki külön. A DDoS védelem abban segít, hogy a tárhely túlterheléses támadás esetén is elérhető marad a szolgáltató tűzfalának köszönhetően.

Biztonsági mentés

Ahogy korábban említettem a cPanelen keresztül te is tudsz biztonsági mentést készíteni. Ha nem akarsz ezzel foglalkozni (nem tart sokáig, de annál hasznosabb, így nem éri meg elsumákolni), vagy úgy gondolod, jó, ha nemcsak te készítesz mentést, akkor hasznos lehet számodra, hogy a szolgáltatód is készít biztonsági másolatot.

A biztonsági mentéssel kapcsolatban, azt érdemes megnézni, hogy milyen gyakran készít biztonsági mentést a szolgáltató, valamint, hogyha a weboldalt a szolgáltató állítja vissza mentésből, az mennyibe kerül.

Support

Fontos, ha elakadnál, vagy segítségre szorulsz, akkor egyszerűen kaphatsz-e segítséget, gyorsan és nem utolsó sorban milyen hozzáállással kezelik a problémádat.

Ezt előre nehéz megmondani, támpontot adhat, ha megpróbálsz véleményeket olvasni az adott szolgáltatóról fórumokon, gyakori kérdéseken, Facebook értékeléseknél, Google értékeléseknél stb. Érdemes körüljárni a témát és véleményeket olvasni, tájékozódni.

Bízom benne, hogy sikerült kicsit megkönnyítenem a tárhely választást a számodra. Tarts velem legközelebb is!

Ez is érdekelhet: